Жителите на Нови хан сезират ЕС, ако не затворят хранилището за радиоактивни отпадъци

820
Жителите на Нови хан сезират ЕС, ако не затворят хранилището за радиоактивни отпадъци

Ако държавата не се съобрази с волята на жителите на Нови хан за затваряне на хранилището за радиоактивни отпадъци, ще се отнесем до съдилищата на Европейския съюз. Това каза в Националния пресклуб на БТА днес Огнян Чипев - представител на сдружението с нестопанска цел "Нови хан - Европейско селище".

На 17 февруари в Нови хан се състоя референдум с въпрос" Да се затвори ли веднага и да се започне незабавна ликвидация на хранилището за радиоактивни отпадъци край село Нови хан?", припомня БТА. От 1853 гласоподаватели са гласували 1221 души или почти 66 на сто. За затваряне на хранилището са се обявили 1213 души - повече от 99 процента от гласувалите, съобщи Чипев.

Според Огнян Чипев и Сашка Ненова - Николчова - кмет на Нови хан, изграждането на хранилището е станало незаконно. Неслучайно няма анализи на водата, на почвата и на здравето на хората, за да не се разбере колко е вредно това хранилище за радиоактивни отпадъци.

В четвъртък жители на Нови хан ще имат среща с представители на Предприятието за съхранение на
радиоактивни отпадъци в община Елин Пелин, съобщи Чипев.

Жителите на село Мрамор, Софийско, също подготвят референдум. Той ще е с въпрос дали да се прави кариера за инертни материали до селото, съобщи Снежинка Цветанова - председател на сдружение "Еко Мрамор". По думите й хората не могат да разчитат на безпристрастно направена оценка на въздействие на околната среда за този обект, защото тя се плаща от инвеститора.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg