Андронов: Банките трябва да помогнат на хората и бизнеса

2973
Андронов: Банките трябва да помогнат на хората и бизнеса

© Profit.bg

Наясно сме, че мерките – безспорно необходими и навременни, които се взимат против разпространението на вируса, както в България, така и в световен мащаб, вече дават силно негативно отражение върху икономиката и положението на работната сила.

За съжаление, не малко клиенти изпадат и ще изпаднат в затруднено положение да плащат своите сметки, задължения и да погасяват кредитите си.

В рамките на възможностите им, банките в България са решени да помогнат на хората и на бизнеса да се справят в това трудно и безпрецедентно изпитание.


Тези думи на Петър Андронов, председател на УС на Асоциацията на банките в България можем да прочетем в тримесечния ѝ бюлетин.

Най-големият ни капитал са хората и фирмите, с които сме били заедно през годините, споделяли са с нас своите трудности и победи, били са коректни, изрядни и лоялни. С тях ние ще продължим и когато пандемията отмине, изправени, мотивирани и уверени, казва Андронов.

Той е на мнение, че „в условията на принудителна социална изолация, повече отвсякога, е показателно, че дигитализацията и инвестирането в електронни канали за банкиране са навременни и изключително необходими процеси, за да имат клиентите денонощен достъп до банковите услуги и от дома си“.

Преди всичко, изразяваме увереност, че банките ще продължат, както и досега, да обслужват клиентите си професионално и отговорно.  Дори в тази извънредна ситуация хората и фирмите могат да останат спокойни, че тяхната банка винаги е на разположение и ще ги подкрепя, допълва още Андронов.

Според него „още преди обявяването на извънредното положение, без никакво отлагане, отделните търговски банки започнаха индивидуално да работят с клиентите си за установяване на настъпили или потенциални проблеми и затруднения, и за облекчаване на кредитните условия. Паралелно с това влязохме в постоянен контакт с всички власти в държавата и разбира се, най-често с Българската народна банка и Министерство на финансите, като работим в тясно сътрудничество за намиране на най-подходящото национално решение и разработване на общ ред за отсрочване на  лащания по кредитни задължения. Съществена част от дейността на банките в България се регулира с правила и норми на ЕС, които във вида си отпреди пандемията не даваха нужната свобода и гъвкавост, за да се намерят подходящите решения за клиентите. За тази цел участвахме активно заедно с всички други страни-членки в изработването на предложения и промени, които да отразят форсмажорните обстоятелства при третирането за регулаторни цели на просрочия по кредити.

Шефът на БНБ: Работим по мерки за отлагане на плащания по кредитиРаботи се по три пакета от мерки, които да гарантират безпроблемното функциониране на паричния режим на страната, обясни Димитър Радев

Изготвянето на правила и ред за отсрочване на задълженията на кредитополучателите зависи пряко от възможността просрочията, вследствие на извънредната ситуация, да се третират от регулаторите различно от прилагания понастоящем начин. По-облекчените условия биха се отразили позитивно на капиталовата адекватност на банките и управлението на техния кредитен риск. По този начин те биха могли да продължават да изпълняват, както и досега, основната си функция, а именно да финансират икономиката и гражданите в ситуация, в която потребителите и бизнесът ще се нуждаят от допълнителни средства. Същевременно хората и фирмите, които са били изрядни и коректни платци преди избухването на пандемията, биха получили възможност да отсрочат задълженията си и да се справят във времето със затрудненията си, породени от нея.

Преди няколко дни Европейският банков орган излезе с първото си ключово решение, с което отвори вратата на националните власти и банкови сектори да намерят адекватни подходи за справяне с предизвикателствата. Работим усилено и денонощно, за да изпълним тези предписания и да изготвим наша рамка и общ ред за отсрочване на кредитни задължения. В идните няколко дни Европейският банков орган ще издаде и подробни указания, които, след като бъдат валидирани от Българската народна банка, ще ни позволят да финализираме усилията по намиране на единно национално решение. То ще бъде оповестено незабавно, за да могат гражданите и предприятията, чиито проблеми са породени от извънредната ситуация, по тяхно желание, да се възползват
от него.

Банките ще имат готовност да започнат да прилагат реда за отсрочване на кредитни задължения веднага след оповестяването му.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg