БАКБ с над 20% ръст на активите и привлечените средства

495
БАКБ с над 20% ръст на активите и привлечените средства

В условията на продължаваща пандемия от COVID-19 и усложнена икономическа ситуация, Българо-американска кредитна банка успешно приключва първото тримесечие на 2021 година.

Към 31 март активите на банката достигат 1.951 млрд. лв., като бележат растеж с 21.67%, сравнени с данните от първото тримесечие на 2020 година, съобщават от трезора.

Ръстът за банковата система през същия период e с 10.64%.


БАКБ продължава да разширява кредитния си портфейл, като увеличава дела от ипотечни кредити на физически лица и малки и средни предприятия. Постигнатото увеличение от 11.56% за едногодишния период превишава над два пъти средния ръст на банковия пазар по този показател ( 5.29%).

Впечатляващи са резултатите при депозитите и общо привлечените средства през първото тримесечие на 2021 год. Спестяванията на граждани и фирми нарастват с 23.71% и в двата сегмента. Данните показват почти двоен ръст спрямо този на банковата система, която отбелязва 13.16% годишен растеж в привлечените средства.

Поради продължаващата тенденция на много ниски лихви и стеснени лихвени маржове, банковата система отчита спад на нетните приходи от лихви средно с 2.92 %. БАКБ запазва доброто си представяне и по този показател и отчита едва 0.53% спад на нетните приходи от лихви.

Принос за добрите резултати на банката през разглеждания период има постигнатия спад на цената на финансиране, която се отразява в намалението на разходите за лихви по привлечен ресурс с 20.27% до 1.314 млн. лева.

В резултат на наложените ограничителни мерки във връзка с пандемията от COVID-19 и негативните последици от нея за цялата банкова система, през първото тримесечие на 2021 год. се наблюдава спад на нетния доход от такси и комисионни с 0.44%, като намалението средно за банковия пазар е 4.33%.

Нетната печалба на БАКБ е в размер на 3.572 млн. лева след данъчно облагане, с отчетен еднократно негативен ефект от предоговорени лихви по кредити за периода.

Банката успява да запази ниско ниво на оперативните си разходи въпреки значителното нарастване на броя на клиентите и техните трансакции, благодарение на дигиталните канали и технологичните иновации, които внедрява.

Капиталовата позиция на Българо-американска кредитна банка запазва своето стабилно ниво с параметри над регулаторните изисквания и през тази трудна година. След съответните корпоративни и регулаторни решения се очаква капитализирането на печалбата за 2020 г. да доведе до ръст и в тази позиция за БАКБ, се посочва в прогнозата на кредитната институция. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg