БАКБ с повишен кредитен рейтинг

1296
БАКБ с повишен кредитен рейтинг

© BACB / Съдържание от нашите партньори

Агенция за кредитен рейтинг АД (БАКР) повиши дългосрочния рейтинг на Българо-американска кредитна банка по национална скала: от BВB (BG) на ВВВ+ (BG), със „стабилна“ перспектива и повишава краткосрочния рейтинг по национална скала: от А-3 (BG) на А-2 (BG). 
 
Агенцията потвърждава дългосрочен рейтинг на финансова сила: BВ, като променя перспективата по него от „стабилна“ на „положителна“ и потвърждава краткосрочен рейтинг: В. 
 
БАКР аргументира становището си за промяната с положителните изменения от предишния период: високи темпове на нарастване на привлечените средства и на активите, устойчивост и значително подобряване на финансовите резултати и качеството на кредитния портфейл при стабилни показатели на капиталова адекватност и ликвидност на банката. В разглеждания период Българо-американска кредитна банка АД запазва поддържаната трайна тенденция на нарастване в размера на капиталовата си база, формирайки общ кумулативен ръст за петгодишен период (2018-2022 г.) от 37.9%.  
 
БАКР е третата пълноправна рейтингова агенция в ЕС, регистрирана съгласно Регламент № 1060/2009 на Европейския парламент и на Съвета. Присъдените от БАКР кредитни рейтинги важат в целия ЕС и са изцяло равнопоставени с тези на останалите признати от Европейския орган за ценни книжа и пазари агенции, без териториални или други ограничения.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg