БАКБ сключи първото споразумение с ББР по Програма COSME+

936
БАКБ сключи първото споразумение с ББР  по  Програма COSME+

© Pixabay

Българо-американска кредитна банка сключи първото споразумение с ББР по Програма COSME+ за подкрепа на малкия и среден бизнес в страната, съобщиха от финансовата институция.

Програма COSME+ се осъществява с подкрепата на Европейски фонд за стратегически инвестиции за индиректно финансиране на МСП с гаранционно улеснение и контра-гаранция.

Целта на програмата е да осигури лесен достъп до финансиране за МСП през различните етапи на техния жизнен цикъл: създаване, разширяване или трансфер на дейността.

Благодарение на Програма COSME +, гаранционното покритие вече е до 60% от размера на кредита. По този начин се намаляват изискванията за предоставяне на обезпечение от страна на бизнеса и се улесняват възможностите за финансиране.

С гарантирания по програма COSME+ ресурс, предоставен от ББР,  БАКБ ще отпуска инвестиционни и оборотни кредити, и банкови гаранциии. Максималният размер на отпусканите кредити ще е до 150 000 евро, а срокът за погасяване ще е от 12 до 120 месеца.

Лихвеният процент по кредитите е ограничен до 3M EURIBOR + надбавка до 5.7%, а максималното възнаграждение/комисион за поемане на ангажимент по банкова гаранция е не повече от 2% годишно.

„БАКБ традиционно подкрепя „зелената икономика“ и насърчава предприемачеството и устойчивия бизнес в България. С  подписаното споразумение, банката ще осигури изгодни условия за своите клиенти, като даде шанс за подобряване на конкурентоспособността на предприятията и подкрепи  иновативни проекти, включително и на стартиращи компании“, каза Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на БАКБ, при подписването на споразумението.

Програма COSME+  предвижда облекчени изисквания за обезпеченост на кредитите от страна на банката,  приоритетно разглеждане на проекти на стартиращи предприятия, както и допълнителни стимули за предприемачите. Тези условия са истински инструмент за насърчаване на предприемачеството, включително и на застрашени от социална изолация и търсещи своята интеграция в обществото хора, чрез реализирането на „Проекти със социално въздействие“. 

Реализирането на тази програма стана възможно с подписването на ново споразумение за издаване на контра-гаранция в полза на ББР от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по програма COSME в подкрепа на малкия и среден бизнес у нас. Целта е да се улесни достъпът до дългосрочно и нисколихвено финансиране на фирмите в страната, като едновременно с това да се облекчат и изискванията за обезпечение по кредитите.

Програма COSME се реализира с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции, известен още като „Плана Юнкер“. Това е вторият подобен договор, подписан от ЕИФ с българска банка, и първият по програма COSME за ББР. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...