Диана Митева: Устойчивите финанси са сред новите тенденции в банкирането

1613
Диана Митева: Устойчивите финанси са сред новите тенденции в банкирането

© Profit.bg

През 2023 г. работата на банките у нас ще бъде фокусирана върху няколко конкретни задачи: подготовката за въвеждане на еврото, промените в икономическия цикъл, дигитализацията и зеления преход. Това заяви за БТА Диана Митева, председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) на официалния празник на банковата общност - Денят на банкера.

Според Митева банковият сектор в България е успял да остане стабилен, въпреки икономическите трудности, свързани с войната в Украйна и ефектите от ковид кризата. Това е много важно, тъй като е основна предпоставка за посрещане на бъдещи рискове, свързани с обръщането на лихвения цикъл и прогнозите за задържане или забавяне на икономическата активност през следващата година.

Оценките за 2022 г. показват още, че банковата система запазва нивото на доверие. Възстановяването на бизнес активността е дало своето позитивно отражение върху рентабилността на банките.


По последни данни общата капиталова адекватност на банковата система достига 21,09%, а съотношението на ликвидно покритие възлиза на 235,9%, оставайки значително над регулаторно изискуемите нива както на местно, така и на европейско равнище. В същото време брутният размер на необслужваните кредити и аванси продължава да намалява, достигайки 5,9% към края на септември 2022 г.

Очакванията за 2023 г. са забавяне на темпа на кредитиране заради покачване на лихвите и по-висок интерес към спестовността и банковите депозити като форма на алтернативен доход.

Годината ще бъде предизвикателство заради курса на затягане на паричната политика от Европейската централна банка (ЕЦБ), което неминуемо ще се отрази и върху банките в страната.

По отношение на предстоящото въвеждане на еврото в България Митева заяви, че подготовката за него продължава.  

Чрез Асоциация на банките в България кредитните институции участват в дейността на различни работни групи, сформирани съгласно Националния план за въвеждане на еврото. В допълнение, всяка банка на индивидуално ниво приема мерки, касаещи техническата подготовка за въвеждане на единната валута, уточни тя.

Георгиева е сред 10-те личности, които трябва да следим през 2023 г. France Press състави традиционната си класация, в която влизат хора от различни сфери на живота

По думите й, историческата трансформация - замяната на лева с евро, ще изисква сериозна подготовка от всички ключови за функционирането на обществото ни органи и институции. Банките работят активно в тази посока и ще съдействат за ефективното и целесъобразно протичане на процеса.

Председателят на Управителния съвет на АББ очерта и кои са новите тенденции в банкирането. На дневен ред са устойчивите финанси и “зелената” икономика и те влияят все повече върху бизнес активността на банките. Тече сериозна подготовка за покриване на изискванията на Директивата относно отчитането на предприятия във връзка с устойчивостта (CSRD), която ще влезе в сила от 2025 г.

Голяма част от банките в България вече следват вътрешни политики и цели, подкрепящи развитието на екологична и устойчива икономика, като активно работят по предлагане на продукти и услуги, подкрепящи зеления преход и устойчивия начин за правене на бизнес, уточни Митева.

В сектора се работи и върху предлагането на все по-бързи, гъвкави и удобни бизнес решения, които подобряват клиентското изживяване. Новите технологии спомагат за персонализирането на офертите към клиентите. Подобряването на продуктите и услугите върви и ръка за ръка с усъвършенства на процесите, свързани с киберсигурността и финансовата грамотност.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

SUSAN BENSON
# 0
15:01 | 3 January 2023
Здравейте, имате ли нужда от надеждна и надеждна компания, за да получите заем за финансиране на вашия проект, имате ли нужда от бизнес заем, личен заем или ипотечен заем? не търсете повече от Sunshine Financial Group Inc. Ние предлагаме всички видове кредитни услуги, обезпечени и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми и много други за субсидиран лихвен процент от 3% годишно. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми изпратете съобщение директно в WhatsApp чрез: +447360502110 и получете отговор веднага Знам, че получаването на законен заем винаги е било огромен проблем. За хора, които имат финансов проблем и се нуждаят от решение за него, много хора смятат, че е толкова трудно да получат заем за собствен капитал от техните местни банки или други финансови институции поради високата лихва ставка, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг и др. Не се притеснявайте повече, защото Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин. Край на времето за чакане или стресиращите банкови посещения. Нашата услуга е достъпна 24/7 - можете да получите заем и да завършите транзакциите си, когато и където имате нужда. Ние предоставяме 24-часови кредитни услуги от световна класа. За запитвания/въпроси? - Изпратете имейл до sunshinefinancialgroupinc@gmail.com или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +447360502110 | & Получете отговор веднага.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg