Паричните преводи към страните с ниски и средни доходи нарастват с приблизително 5% до 626 млрд. долара през 2022 г. Въпреки че устояха на насрещните глобални ветрове, те са далеч по-малко от увеличението с 10,2% през 2021 г., се посочва в последния доклад на Световната банка за миграцията и развитието.

В него се подчертава, че паричните преводи са жизненоважен източник на доходи на домакинствата в тези страни. Освен че облекчават бедността, те подобряват храненето, здравеопазването и образованието. Проучванията показват, че те помагат на домакинствата да бъдат устойчиви чрез финансиране на по-добри жилища и да се справят със загубите след бедствия.

Докладът изтъква значението на цифровите технологии, които позволяват значително по-бързи и по-евтини услуги за парични преводи. За съжаление цифровите канали представляват по-малко от 1% от общия обем на транзакциите, въпреки че най-евтино е изпращането чрез мобилни оператори (3,5%).

Световната банка изчисли, че транзакциите към Европа и Централна Азия са се увеличили с 10,3% до 72 млрд.долара през 2022 г. Нарастващите цени на петрола и търсенето на работници мигранти увеличиха потока от парични преводи от Русия към страните от Централна Азия, като тези към Киргизката република и Таджикистан надхвърлят 30% от БВП. Разходите за изпращане на 200 долара до региона се повишиха леко до 6,4% средно през второто тримесечие на 2022 г. Догодина Банката предвижда постъпленията от транзакциите да се забавят и да запишат само 4,2% ръст.

Парични преводи към Източна Азия и Тихия океан са се увеличили с 0,7% до 134 млрд. долара през 2022 г., спирайки спада от предходните две години. Анализаторите на СБ изчисляват, че потоците към Китай са се свили с близо 4%, водени от ограниченията на работниците да пътуват в чужбина поради политиките, свързани с COVID. Разходите за изпращане на 200 долара до региона се повишиха средно до 6,2% през второто тримесечие на 2022 г. от 5,8% година по-рано. През 2023 г. се предвижда паричните преводи да намалеят с още 1%.

Мит или реалност са скритите златни съкровища на нацистите?Докато армиите на нацистка Германия завземат голяма част от Европа и Северна Африка по време на Втората световна война, от завладените територии изчезват много скъпоценности, някои от които никога не са открити

Към Латинска Америка и Карибите преводите са нараснали с 9,3% до 142 млрд. долара през 2022 г. През 2023 г. паричните преводи вероятно ще се забавят до 4,7% растеж поради по-слабите икономически перспективи за Съединените щати.

Паричните потоци към Близкия изток и Северна Африка са нараснали с 2,5% до 63 млрд. долара през тази година в сравнение с ръст от 10,5% през миналата. Експертите обясняват по-бавния ръст с ерозията на реалните печалби на заплатите в еврозоната. Очаква се притокът на парични преводи да нарасне с 2% през 2023 г.

Разточително богатата, но противоречива страна КатарСтранаха похарчи около 200 млрд. долара за инфраструктура и други проекти за развитие, откакто спечели кандидатурата за домакинство на Световното първенство


Ръстът към Южна Азия е с приблизително 3,5% до 163 млрд. долара, а към Субсахарска Африка - с около 5,2% до 53 млрд. долара през 2022 г. в сравнение с 16,4%през миналата година. Анализаторите считат, че транзакциите към региона, който е най-силно изложен на въздействието на глобалната криза, ще се забавят до 3,9% , тъй като неблагоприятните условия ще продължат и през следващата година.