Мит или реалност са скритите златни съкровища на нацистите?

1132
Мит или реалност са скритите златни съкровища на нацистите?

© Pixabay

Докато армиите на нацистка Германия завземат голяма част от Европа и Северна Африка по време на Втората световна война, от завладените територии изчезват много златни скъпоценности, исторически артефакти и предмети на изкуството. Много от тези съкровища все още не са открити.

Много хора вярват, че нацистите са ги скрили на различни тайни места из целия свят и това е перфектна "рецепта" за многобройни градски легенди. Местоположението на плячката, скрита от нацистките войници, се търси от много авантюристи, а в същото време се разпространяват слухове за мистериозни карти, на които тези локации са отбелязани.

Но има ли нещо вярно в тези легенди и съществува ли наистина златото, откраднато и скрито от нацистите? Отговорът на този въпрос търси електронното издание Live Science, а според британския историк Мартин Макгигън отговорът е положителен.


По думите му, нацисткото злато не само е истинско, но и е било един от основните източници за финасирането на режима на Адолф Хитлер. Докато нацистките сили се разпространяват из Европа, тяхната политика е да плячкосват ценностите на своите жертви, предимно на евреите. Това включва изобразително изкуство, бижута, ориенталски килими, сребърни прибори, порцелан и др. Но най-важният артикул от икономическа гледна точка си остава златото.

"Нацисткото злато" е общ термин, който включва както монетарно злато, което се държи от правителствата в централните банки като част от техните валутни резерви, така и ценни предмети, откраднати от физически лица (в някои случаи те изобщо не са изработени от злато).

Акварел на Ван Гог, конфискуван от нацистите, се продаде за рекордна сумаАкварел на Винсент ван Гог, конфискуван от нацистите във Франция през Втората световна война, се продаде на търг в Ню Йорк за рекордната сума от 35.9 милиона долара


„Монетарното злато е злато, което германците изземват от централните банки, принадлежащи на държавата. Това не са неща, откраднати от индивидуални жертви. Знаем, че германците са откраднали монетарните златни резерви на всички национални банки на страните, които са окупирали, и само 70% от тези пари са били възстановени след войната“, казва професорът в Нюйоркския университет Роналд Цвайг, който е автор на книгата „Златният влак: Унищожаването на евреите и разграбването на Унгария“.

Обикновено нацистите изземват това монетарно злато и го съхраняват в централни депозитари, след което го използват за финансиране на своите проекти. Но те са плячкосали и големи количества злато от отделни хора.

„То е получено от плячкосването на домовете, вещите и дори телата на жертвите“, пише Цвайг в книгата си.

През 1945 г. американски военни части откриват скрити запаси от тази плячка в Германия и Австрия. Най-зрелищното откритие е в солната мина Меркерс в Тюрингия, която съдържа златни кюлчета, монети и валута на стойност 517 милиона щатски долара по курса от 1945 г., или около 8.5 милиарда днешни долара. Тъй като съюзническите сили поемат контрола над окупираните територии, саположени усилия за преразпределение на монетарното злато в страните, от които е било иззето. Част от плячката, взета от физически лица, е разпродадена на публични търгове. Някои от откритите  съкровища пък са продадени и приходите са раздадени на организации, оказващи подкрепа на еврейските бежанци след войната, според Цвайг.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg