ЕЦБ очаква инфлация от над 2% през 2022 г.

595
ЕЦБ очаква инфлация от над 2% през 2022 г.

© Pixabay

През по-голямата част от 2022 г. инфлацията ще остане над 2%, като в близко бъдеще се очаква да остане висока, но към края на годината ще намалее и ще отстъпи от настоящите си рекордни нива.

Това се посочва в Икономическия бюлетин на Европейската централна банка, публикуван от БНБ.

Според финансовата институция скокът на инфлацията отразява главно рязкото покачване на цените на горивата, газа и електроенергията. През ноември на инфлацията при енергията се дължи над половината от общата инфлация, която достигна 4.9% на годишна база.

В отделни сектори търсенето продължава да изпреварва предлагането. Последиците са особено видими в цените на дълготрайните стоки и потребителските услуги, които бяха затворени по време на пандемията от COVID-19 и сега отново излизат на пазара.


Някои базови ефекти, свързани с отмяната на временното намаление на ДДС в Германия, също допринасят за високата инфлация, но само до края на 2021 г., припомнят от ЕЦБ.

Според институцията е налице несигурност относно това колко време ще отнеме справянето с тези проблеми. Но през 2022 г. енергийните цени се очаква да се стабилизират, потребителските навици да се нормализират, а ценовият натиск, произтичащ от затрудненията в доставките в световен мащаб, да отслабне.

Последните проучвания относно икономическата активност показват известно забавяне на инерцията на растежа в началото на четвъртото тримесечие на 2021 г., главно в преработващата промишленост, докато секторът на услугите е подкрепен от отварянето на големите икономики.

Еврото навърши 20 години. Как се промениха цените при единната валута?Днес то е паричната единица на над 340 милиона души в 19 държави членки на ЕС


В сравнение с предишните прогнози, перспективите за растеж на световната икономика са ревизирани във възходяща посока за 2021 г., остават същите за 2022 г. и са леко завишени за 2023 г.

Растежът на световния БВП в реално изражение (без еврозоната) се очаква да достигне 6% през 2021 г., след което ще се забави до 4.5% през 2022 г., до 3.9% през 2023 г. и до 3.7% през 2024 г.

Икономиката на еврозоната продължава да се възстановява. Растежът остава умерен, но активността се очаква отново значително да се засили през настоящата година. Фактор за продължаването на икономическото възстановяване се предвижда да бъде голямо вътрешно търсене.

Макроикономическите прогнози на ЕЦБ от декември 2021 г. предвиждат БВП на еврозоната в реално изражение да нараства годишно с 5.1% през 2021 г., с 4.2% през 2022 г., с 2.9% през 2023 г. и с 1.6% през 2024 г.

В сравнение със септемврийските прогнози, очакванията са ревизирани надолу за 2022 г. и нагоре за 2023 г.

Управителният съвет на институцията оценява рисковете за икономическите перспективи като балансирани. Икономическата активност може да надмине очакванията, ако потребителите бъдат по-уверени и спестяват по-малко от очакваното, отбелязват още от ЕЦБ. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg