HSBC обяви близо 76% скок в печалбата на годишна база за третото тримесечие

324
HSBC обяви близо 76% скок в печалбата на годишна база за третото тримесечие

© Pixabay.com

Британската банка HSBC днес обяви печалба за третото тримесечие, която надхвърли значително предварителните очаквания на анализаторите и информира, че планира обратно изкупуване на акции за до 2 млрд. долара.

Печалбата на банката преди данъци скача със 75.8% на годишна база до 5.4 млрд.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за 22.8% увеличение на положителния резултат на годишна база до 3.776 млрд. долара.

От HSBC обявиха, че са освободили около 700 млн. долара кеш, които преди това са били заделени като подготовка за увеличение на загубите по кредити. Това е допринесло за подобрената печалба на банката, като във всички региони, в която тя развива дейност, финансовата институция отчита положителен резултат.


Акциите на HSBC, които се търгуват на борсата в Хонконг, поскъпнаха с 1% след възобновяването на търговията след обедната почивка.

HSBC също така обяви 12 млрд. долара приходи за третото тримесечие, или с 0.7% повече, в сравнение със същия период година по-рано.

Нетният лихвен марж на банката е бил 1.19%, в сравнение с 1.2% през второто тримесечие.

Коефициентът на капитала от първи ред е 15.9%, в сравнение с 15.6% в предходното тримесечие.

Банката отчита основната нетна печалба на акция в размер на 18 цента при 17 цента, обявени през второто тримесечие и 7 цента през третото тримесечие на 2020 г.

HSBC не обяви изплащане на дивиденти за третото тримесечие, но информира, че „скоро“ планира да започне обратно изкупуване на акции на стойност до 2 млрд. долара.

HSBC обяви също така, че към 30 септември няма пряка кредитна експозиция към китайските строителни компании в “червената” категория и има ограничена експозиция към тези в „оранжевата“, информира CNBC.

Според Ройтерс експозицията на HSBC към китайския имотен сектор е в размер на около 19.6 млрд. долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg