Инвестбанк с повишен дългосрочен кредитен рейтинг

554
Инвестбанк с повишен дългосрочен кредитен рейтинг

© Инвестбанк / Съдържание от нашите партньори

Българската агенция за кредитен рейтинг повиши с една степен дългосрочния кредитен рейтинг на Инвестбанк –  от В+ на BB-, и промени перспективата пред финансовата институция от „стабилна“ на „положителна“.

Това е поредно подобрение на оценката на кредитоспособността на банката през тази година, вследствие на подобрените финансовите резултати, поддържане на капиталовата адекватност в оптимални рамки и подобрение при показателите за ликвидност, отбелязаха от институцията. Годишният преглед капиталовата база на банката запазва положителната тенденция на нарастване. Независимо от застоя, отбелязан в края на 2021 г., за първата половина на 2022 г. е отчетен значителен ръст от 7,2 на сто.

В резултат на високата нетна печалба за 2021 г., както и на междинния финансов резултат в средата на 2022 г., отчетени на фона на по-слабото увеличение на собствения капитал за последния период, възвръщаемостта на собствения капитал отчита силно подобрение и възходящ тренд – 5,7% в края на 2021 г. и 11,1% в средата на 2022 г. Този резултат направи възможно преодоляването на известното изоставане със средните стойности за банковата система (8,9% за 2021 г. и 10,8% в средата на 2022 г.) от  последните три години, подчертават от Инвестбанк.  


Мониторингът показва, че през миналата година обемът на привлечените ресурси отбелязва значителен ръст от 17,2% (14,3% - за 2020 г.) за втора поредна година. Корпоративните и институционални депозити продължават силно да нарастват и през първото полугодие на 2022 г. (с 19,7% за шестте месеца на годината).

Сумата на активите запазва своя много висок годишен ръст – с почти същия размер – 15,6% в края на 2021 г., след този от 15,9% за предходната 2020 г. (предшестван от единствения годишен спад на за разглеждания период през 2019 година от 10,5%).

Брутният кредитен портфейл на банката отчита ръст от 2,6% в края на 2021 г.

Инвестбанк с награда за иновативни услугиИнвестбанк АД беше отличена с награда за първо място в категория „Иновативни услуги“ на Годишните бизнес награди на b2b Media Awards

Привлеченият ресурс също запазва трайна тенденция на задържане над 2,2 млрд. лева от началото на годината, а към 30 септември 2022 г. достига рекордните 2,6 млрд. лв. Отличният резултат се дължи на привличането на нови клиенти и задържане на настоящите клиенти на банката.

Докладът на БАКР показва значително подобрение на качеството на кредитите, понижение на нивото на необслужваните кредити в портфейла, които са на сравнително високо за системата равнище при ниска степен на покритие с преоценки. За 2021 г. подобрението е дори по-значимо от предходната година, като сумата на влошените експозиции се свива драстично с 41,2% на годишна база при значителен спад на дела на тези кредити в брутния кредитен портфейл до 11,7%.

Заключението на анализаторите е, че подобрението на тези основни за качеството на кредитите показатели се дължи до голяма степен на посоченото намаление на абсолютния размер на необслужваните кредити, отколкото на ръста на брутните кредити.

От началото на 2022 г. Инвестбанк трайно запазва сумата на балансовото си число над 2,5 млрд. лв., което достига 2,89 млрд. лв към края на третото тримесечие. Това е най-високото ниво, отчетено досега, а добрият резултат се дължи основно на нарастване на кредитния портфейл и портфейла от ценни книжа. Брутният кредитен портфейл на банката достигна до 1,06 млрд. лв. от началото на годината до края на септември. В исторически план това е най-високата сума на портфейла, достигана към приключен отчетен период до момента.

През последните две години и в продължение на дългосрочната си стратегия банката предложи нови конкурентни онлайн продукти, както и извърши редица подобрения на своите дигитални услуги.  В настоящата година „Инвестбанк“ АД предостави на клиентите си кредитна карта с изгодни условия и изцяло дистанционно кандидатстване, одобрение и издаване. Проектът бе отличен с награда за първо място в категория „Иновативни услуги“ на годишните бизнес награди на b2b Media. Дебитна карта с включена здравна застраховка от ЗК „България Иншурънс“ също е част от новите онлайн продукти, заедно с мобилният токен (Ibank mToken) и възможността за откриване на депозит изцяло онлайн.
 
Най-новата дигитална услуга на „Инвестбанк“ АД идва в навечерието на 2023 г. и поставя кредитната институция сред пионерите по пътя към отвореното банкиране, което ще улесни значително клиентите и ще позволи институцията да научи повече за клиентите си и съответно да им предостави разнообразни услуги, свързани с техните индивидуални потребности. Банката е сред първите финансови институции в България, която ще предлага услугата Мултибанкиг. Към момента платформата е в постинтеграционен етап и работи в реална среда за служители и избрани клиенти. Съвсем скоро ще бъде и официалният старт на тази услуга за всички клиенти. 
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg