Как да изчислим съотношението между задълженията и доходите?

1254
Как да изчислим съотношението между задълженията и доходите?

© снимка: Pixabay

Когато кандидатствате за кредит, един от най-важните показатели при одобрението е съотношението "дълг-доход", пише платформата за сравнение на кредитни продукти Kredit.bg.

За изчисляването на този показател най-често се взема предвид общият размер на месечните плащания по всички задължения на кредитополучателя, съпоставен с общия му месечен доход.

В сумата на задълженията се включват всички месечни вноски по кредитни задължения (ипотечни, потребителски и небанкови), кредитни карти, лизингови плащания за автомобил и т.н.

Общоприетото правило е, че не бива да се допуска вноските по кредитите да надвишават 35% от дохода.

В САЩ, например, максимално допустимият DTI коефициент, който позволява отпускането на ипотечен заем, е 43 на сто.

Одобрението на даден кредит обаче зависи и от други фактори, като кредитното досие, обезпечението, степента на самоучастие и др., като в зависимост от тях изискването за съотношението "дълг-доход" може да варира в различна посока. 

Ако изпитвате затруднения да изплащате месечните си вноски, е добре да помислите за тяхното намаляване. Обикновено това може да стане с разсрочването на задълженията и предоговаряне на условията по тях.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg