Как ръстът на лихвите в САЩ влияе на потребителите?

1770
Как ръстът на лихвите в САЩ влияе на потребителите?

© Pixabay

Федералният резерв на Съединените щати предприе повишение на основния лихвен процент в страната с 25 базисни пункта, което е първото от три години насам.

Очаква се до края на тази година лихвите отвъд Океана да се повишат поне още шест пъти.

Какво обаче означава това за американските потребители?

Лихвеният процент по федералните фондове, който се определя от централната банка, е основната лихвена ставка, по която банките в САЩ отпускат краткосрочни еднодневни заеми една на друга.


Той, обаче, оказва влияние и върху лихвите, които потребителите плащат по своите потребителски кредити, ипотеки и кредитни карти, както и върху доходността по спестяванията им.

Едно покачване на лихвите с четвърт пункт от почти нулеви нива няма да окаже почти никакво влияние върху личните финанси на потребителите, казват експертите, цитирани от CNBC. Но кумулативният ефект от повишаването на лихвите в дългосрочен план е факторът, който може да повлияе осезателно върху икономиката и бюджетите на домакинствата.

На първо място се очаква кредитите да се оскъпят. Дългосрочните фиксирани лихви по ипотечните кредити вече се повишават, тъй като са повлияни от икономиката и инфлацията.

Средната лихва по 30-годишна жилищна ипотека с фиксиран лихвен процент вече е над 4% и вероятно ще продължи да се покачва.

Обслужването на 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент за сума от 300 000 долара струва около 1432 долара на месец при ставка от 4%. Ако тя се повиши на 4.5%, същият заем ще струва 131 долара на месец повече, което прави 1572 долара допълнително за година и 47 160 долара повече за целия срок на заема.

Достигна ли вманиачаването по решенията на Федералния резерв своя пик?Само преди месец значителен процент от инвеститорите смятаха, че няма да се налага Федералният резерв да вдига лихвите през март

Лихвите по краткосрочните заеми, особено по кредитните карти, също ще се повишат. Тъй като повечето кредитни карти имат променлив лихвен процент, те са директно свързани с основната лихва на Фед.

Ако дължите 5000 долара по кредитна карта с годишен процент на разходите (който включва всички лихвени плащания по кредита, както и всички такси, комисиони и други разходи за сметка на клиента) от 19% и погасявате по 250 долара на месец, ще са ви необходими 25 месеца, за да погасите задължението напълно и ще платите лихва от 1060 долара.

Ако ГПР достигне 20%, ще платите допълнително 73 долара лихва.

От друга страна, спестителите могат да очакват по-висока доходност по своите депозити. Въпреки че Федералният резерв няма пряко влияние върху лихвите по влоговете, те обикновено са свързани с промените в основния лихвен процент.

Тъй като до този момент тази ставка беше около нулата, лихвите по спестовните сметки в някои от най-големите банки на дребно бяха минимални, на ниво от около 0.06%.

Дори когато Фед започне да повишава референтната лихва, лихвите по депозитите ще реагират много по-бавно, но все пак с времето се очаква да започнат плавно да растат.

Ако имате 10 000 долара в обикновена спестовна сметка, при лихвен процент от 0.06% ще получите доходност от едва 6 долара за една година. В онлайн спестовна сметка, която носи 0.46%, бихте могли да спечелите 46 долара, докато петгодишен срочен влог може да донесе почти два пъти повече.

Трябва да се има предвид обаче, че темповете на инфлация в момента са много по-високи от тези ставки, така че всички пари в банкови влогове на практика губят покупателна способност с течение на времето.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg