Какъв процент от домакинствата и фирмите обслужват заемите си

1718
Какъв процент от домакинствата и фирмите обслужват заемите си

© Pixabay.com

Едва 78.14% от кредитите на нефинансовите предприятия у нас, възлизащи на 33.3 млрд. лв., са редовно обслужвани към края на първото тримесечие на 2017 г., сочи справка на Profit.bg на база данни от централната ни банка.

Общо 14.24 на сто от заемите, или 4.74 млрд. лв., са с просрочие от над 180 дни, докато близо 2 млрд. лв. са в просрочие от по-малко от 90 дни. Други половин милиард лева са просрочени между 90 и 180 дни.

Нивото на редовните кредити при домакинствата към 31 март е 86.24 на сто, или иначе казано - проблемните след края на първото тримесечие са 13.76%.

С проблеми са 15.19 на сто от кредитите, обезпечени с жилищен имот и 11.38 на сто от потребителските заеми.

С просрочие от над 180 дни са 9.72 на сто от жилищните и 6.73 на сто от кредитите за потребление, докато забавяне от по-малко от 90 дни има при 4.50 и 3.79 на сто от заемите.

Под 1% днес са кредитите (жилищни и потребителски), отпуснати на домакинствата с просрочие между 3 и 6 месеца.

Темата за лошите и преструктурирани кредити ще бъде засегната по време на осмото издание на икономическия форум Шумът на парите, организиран от Profit.bg. Събитието, което ще се проведе на 31 май и 1 юни в столичния хотел Маринела, зала ЕФЕ, остава безплатно за присъствие.

В панел „Банки и небанкови финансови институции“ вече са потвърдили участие изпълнителните директори на Пощенска банка и СИБАНК Асен Ягодин и Кристоф Де Мил, Мартин Заимов, член на Надзорния съвет на Сосиете Женерал Експресбанк, както и Иван Кутлов, началник на управление Трежъри в Обединена Българска банка.

В дискусията ще се включи и представител на най-голямата банка в България Уникредит Булбанк. Небанковият финансов сектор ще бъде представен от  Нийл Далглиш, генерален директор на Провидент Файненшъл България.

Дискусията, която ще се проведе на 1 юни, ще ни даде още отговор и на въпросите накъде ще вървят лихвите по кредитите и депозитите в следващите месеци, какво е състоянието на имотния пазар в момента и дали да очакваме продължение на консолидацията в банковата ни система. 

Спонсори на Шумът на парите през 2017 г. са Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Провидънт Файненшъл, Сирма Груп Холдинг, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американският университет в България.

Медийни партньори на Шумът на парите' 2017 са Novini.bg, Economic.bg, списание Икономика, Kaldata.com, Offnews, SmartMoney.bg и Enterprise Europe Network. 

Посещението е напълно безплатно, а регистрация за него, както и последна информация за говорителите и програмата, може да бъде открита на https://profit.bg/forum/, а също и във Facebook.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...