Кристоф Де Мил: COVID-19 ускори дигитализацията на банките

4186
Кристоф Де Мил: COVID-19 ускори дигитализацията на банките

© Кристоф Де Мил, ОББ

Това, което банковият сектор се опитва да направи през последните четири години - да предоставя дигитални решения и да стимулира клиентите да работят дигитално, COVID-19 ще го постигне за четири месеца. Това коментира изпълнителният директор "Финанси" и иновационен лидер на ОББ Кристоф Де Мил по време на банковата дискусия в рамките  на 11-ото издание на форума Шумът на парите.

Той коментира и лихвените равнища, които почти не се промениха по време на кризата и останаха едни от най-ниските в сравнение с държавите от региона.

"Лихвеният процент зависи до голяма степен от риска. В сравнение с държавите от региона България има един от най-високите кредитни рейтинги, което пряко влияе върху рисковия профил. Освен това у нас функционира валутен борд от много време насам. Ако добавим към това и политиката на Европейската централна банка и т. нар. "количествени улеснения", можем да си обясним защо нивата на лихвите останаха ниски по време на пандемията", коментира Де Мил.


По думите му третото важно нещо е способността на банковия сектор да отпуска кредити, която зависи от неговата капиталова адекватност и ликвидност.

"В България средният коефициент на капиталова адекватност е около 20%, докато в еврозоната е 14.5%. Това означава, че българските банки са по-добре капитализирани, което стимулира апетита за кредитиране", заяви изпълнителният директор на ОББ.

"Българският пазар, както знаем, има много ниско съотношение между кредити и депозити, тоест потребителите имат голямо доверие в банковия сектор, което предоставя възможности на българските банки отпускат заеми и да понижават лихвените проценти", добави Де Мил.

Той прогнозира, че периодът на ниски лихви ще продължи сравнително дълго, което обаче поражда и определени рискове.

"Един от тези рискови фактори на държавно равнище е свързан със задлъжнялостта на домакинствата спрямо брутния вътрешен продукт. В България това сътношение е около 20%, докато в Европейския съюз е средно 40%, тоест този риск тук е доста по-нисък. Колкото до банковия сектор, виждаме, че засега той не оценява рисковете толкова високо", заяви Кристоф Де Мил.

 

Той коментира и влиянието, което пандемията от COVID-19 e оказала върху работата на банките.

"Пандемията промени банковия сектор по няколко начина. Банките, както и много други сектори, бяха изправени пред предизвикателството на работата от вкъщи. Това засяга по-скоро вътрешната организация а не толкова клиентите, но трябва да видим как ще се адаптираме към този начин на работа.  Вторият фактор е влиянието на дигитализацията, което не е нещо ново, но "благодарение" на коронавируса се ускори значително", заяви изпълнителният директор на ОББ.

Той заяви, че през март и април в банковия сектор е отчетен ръст на мобилното банкиране с между 10 и 15 процента само за шест седмици. Освен това хората са се пренасочили от разплащанията в брой към картовите трансакции.

"На въпроса дали пандемията оказа влияние върху бизнеса - да, разбира се. Дали е ново за нас? Не, но процесите определено се забързаха. Дали тенденцията ще продължи и за в бъдеще? Разбира се, то е ясно. Според мен може да се каже, че това, което секторът се опитва да направи през последните четири години, опитвайки се да предостави дигитални решения и да стимулира клиентите да работят дигитално, COVID-19 ще го постигне за четири месеца", каза Де Мил.

По отношение на предстоящото присъединяване на България към еврозоната, той коментира, че то ще помогне на България да бъде много по-атрактивна за инвестиции. Освен това ще окаже влияние на целия финансов сектор да оперира по-прозрачно.

"Това са позитивите. Но в същото време не трябва да очакваме, че влизането в еврозоната, само по себе си, изведнъж ще се превърне в някакъв двигател на икономически растеж. Да, то ще окаже положително влияние, но ръстът на икономиката се движи от обществото, от политиката на правителството и от действията на местните власти", коментира още той.

 

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2020

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg