Във вторник френската банка Societe Generale ще се изправи пред акционерите си за първи път, след като скандалът с брокера Жером Кервиел разтърси пазарите през януари, предава Reuters. Все още не е изяснено дали той е действал сам при сключването на неизгодни за банката финансови сделки чрез измама.

Сянката на Кервиел, когото Societe Generale вини за загуби в размер на 7.7 млрд. долара, ще тегне над годишната среща на банката, която ще се проведе близо до централата на финансовата институция в парижкия бизнес район La Defense.

Societe Generale обяви 4.9 млрд. евро загуби (7.72 млрд. долара ) на 24 януари, които бяха приписани на измамни сделки, сключени от Кервиел.

Брокерът може би е имал помощник при сключването на сделките, но засега няма окончателно доказателство за това, обяви банката в петък. Възможността за подобно съдействие трябва да бъде потвърдена от съда, според финансовата институция.

Кервиел беше освободен от затвора през март след обжалване на задържането му, но разследването срещу него за злоупотреба с доверие, незаконно проникване в компютри и фалшификации продължава да тече.

Акционерите няма да подложат на гласуване смяната на президента на банката Даниел Бутон, който получи сериозни критики за скандала. Подновяването на мандата на заместник CEO-то на банката Филип Ситерн обаче ще се реши по време на срещата.

Societe Generale досега е публикувала два вътрешни доклада относно това как Кервиел е успял да заобиколи механизмите за контрол на риска и да създаде търговска позиция на стойност 49 млрд. долара, което е повече от пазарната стойност на самата банка.

Във втория доклад, публикуван миналата седмица, вината за скандала пада върху слабия надзор и неефективните системи за контрол. Банката не разбира за неупълномощените сделки, сключени от Кервиел, чак до 18 януари, въпреки че, според вътрешните доклади на финансовата институция, през 2007 г. той е дал поводи за притеснение на борсата за търговия с деривативи Eurex и е имал повече от 70 предупреждения.

Загубите от скандала с Кервиел направиха Societe Generale уязвима на оферти за придобиване и я принудиха да набере 5.5 млрд. евро допълнителен капитал.

Рано днес акциите на банката се търгуваха на цена 65.95 евро за брой, което определя пазарна стойност на финансовата институция около 31 млрд. евро.