Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет сигурно не е много доволен, след като щатската Комисия по ценни книжа и борси обвини Goldman Sachs в измама.

Първо стойността на варантите на Goldman, които Berkshire Hathaway притежава, падна с малко над 1 млрд. долара само за 24 часа, след като обикновените акции на банката поевтиняха с почти 13%, затваряйки на цена от 160.70 долара за брой.

Стойността на варантите притежавани от Бъфет все още възлиза на 1.987 млрд. долара, така че той е „на печалба" от тях. Загубата от петък обаче е само на хартия. Бъфет беше заявил, че планира да задържи варантите до малко преди изтичането им през 2013 г., така че има време този спад в цената да бъде наваксан.

Без значение как се представят обикновените акции на Goldman, компанията на Бъфет Berkshire Hathaway продължава да получава 10% годишно върху 5-те млрд. долара, които даде на заем на банката през септември 2008 г. в разгара на кредитната криза. Berskhire Hathaway получи варантите като част от сделката.

Парите обаче са едно нещо, а репутацията друго.

Бъфет е по-тясно свързан с Goldman, отколкото с която и да било друга компания на Уолстрийт.

Заемът от 5 млрд. долара беше отпуснат с личния вот на доверие от страна на Бъфет. В изявлението тогава той нарече Goldman "изключителна институция."

В телевизионно предаване миналия месец, той защити компанията от критиците, които гледат на нея като на най-големия пример за 'алчност' на Уолстрийт.

Goldman Sachs отрича обвиненията на Комисията по ценни книжа и борси като "напълно неоснователни от правна и фактологична гледна точка" и нещата ще се решават в съда.

Чистата репутация на Бъфет обаче е много важна за него.

Ще бъде интересно да се чуе какво ще каже той за Goldman Sachs, когато отговаря на въпроси на годишното събрание на акционерите на Berkshire след по-малко от две седмици.