Българска банка за развитие представи официално логото си днес

628
Българска банка за развитие представи официално логото си днес

Мостът става символ на Българската банка за развитие, информираха от институцията за Profit.bg. Логото беше официално представено днес. Мостът изобразява основната роля на Българска банка за развитие да посредничи между целите на икономическата политика на държавата, бизнеса и търговските банки.

Мотото на банката ще бъде „Мост между бизнеса и успеха”. Ключовите думи „бизнес” и „успех” са едновременно генерализиращи и конкретни. Те обобщават основното предназначение на банката – да помага на бизнеса да реализира и финансира своите планове. Конкретно чертае дейността на Българската банка за развитие – банка, която работи само с бизнеса.

Българската банка за развитие е наследник на Насърчителна банка. Институцията беше създадена със специален закон, приет от Народното събрание през април тази година. С решение на Министерски съвет от 10 юли тази година капиталът й беше увеличен с 50 млн. лева до 89 млн. лева.

Новата банкова институция ще извършва предекспортно пряко и непряко кредитиране на български микро, малки и средни предприятия. Банката ще предоставя и дългосрочно инвестиционно кредитиране пряко или чрез търговските банки в страната, рисково капиталово финансиране, насочено към предприятия в добро финансово състояние, но не и с доминиращо присъствие на пазара. ББР ще привлича и управлява средносрочни и дългосрочни местни и чуждестранни ресурси и грантове. Банката ще извършва и гаранционна дейност в подкрепа на стартирането и развитието на дейността на микро, малките и средни предприятия в страната.

Като дъщерно дружество на Българската банка за развитие ще бъде регистриран и Националният гаранционен фонд с първоначален капитал от 10 млн. лв., като до април 2009 г. той ще бъде увеличаван постоянно със средствата от проекта „Гаранционен фонд за микрокредитиране” и ще достигне 60 млн. лв.

Учредителните документи вече са подписани и е стартирана процедура по регистрация. От гаранционната дейност на фонда ще могат да се възползват микро, малки и средни предприятия, регистрирани в Република България.

Законът за ББР предвижда гарантиране до 50% от риска по кредитите за МСП, които отпускат търговските банки. Срокът на гаранцията и кредита са равни, но максималният срок на гаранцията не може да надвишава 10 години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg