В отговор на изискванията на SEPA (Единна зона за плащане в евро) българският картов пазар се подготвя да въведе картата V PAY (запазен бранд на Visa). БОРИКА вече е направила ъпгрейд на системите си, за да предложи по-голям избор и гъвкавост на българските банки. Няколко банки у нас вече са се ангажирали да издадат близо един милион V PAY карти.

Картата V PAY използва последната EMV чип и ПИН технология, като по този начин осигурява максимална защита срещу измами. Едно от изискванията на SEPA е всички нови карти, издадени след 1 януари 2008 г., да използват чип и ПИН. V PAY е първата карта, която може да бъде само с чип и ПИН. Единственият начин за използване на V PAY в магазините или на банкоматите е именно с чип и ПИН. По този начин рискът от измами чрез кражба или фалшификация е сведен до минимум.

До месец май 2008 г. броят на издадените V PAY карти, които се използват в магазините и банкоматите в Европа, е половин милион. Като единствената карта, която използва само EMV чип и ПИН технология, V PAY е икономически по-ефективна, с допълнителна сигурност и последователен опит на местата за плащане. На международните банки картата осигурява платформа за рационализация или европейско разширяване на дейността. Благодарение на тази гъвкавост V PAY може да помогне на различните банки да постигнат своите бизнес цели в различни страни.

V PAY – единствената само с чип и ПИН карта, е призната от европейските банки като финансово изгодна за въвеждане, ефективна за плащане при търговците и безопасна и лесна за употреба от потребителите.

В момента картата V PAY се издава в Италия и Германия. Има поети ангажименти за нейното издаване в Холандия, Швейцария, Словения, Франция, Белгия и Австрия.

В Европа има над 350 милиона дебитни, кредитни и търговски карти Visа. За период от 12 месеца до декември 2007 г. тези карти са използвани за извършването на покупки и за тегленето на пари в брой на стойност над 1.3 трилиона евро. 11.4% от плащанията в търговски обекти в Европа се извършва с карта Visa.

Основана през юли 2004 г., Visa Европа е членска организация, собственост на и функционираща чрез своите 4 600 европейски банки членове. През октомври 2007 г. Visa Европа стана независима от новото, опериращо в глобален мащаб дружество Visa Inc., придобивайки изключителен, неотменим и постоянен лиценз за Европа.