Bank of Ireland обяви днес, че е заделила провизии на стойност 70 милиона евро (102.3 милиона долара), за да покрие разходите си, свързани със структурирани
инвестиционни инструменти (Structured Investment Vehicles - SIV), слабата британска лира и спада на фондoвите пазари, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

SIV са фондове, които заемат пари за кратки срокове, обикновено на пазара на търговските книжа, и ги използват за купуване на по-дългосрочни и по-доходоносни инвестиции, най-често ценни книжа, базирани на активи, включително и американски ипотечни кредити.

Провизиите възлизат на 3.5 процента от печалбатa преди данъчното облагане от 1.96 млрд. евро, която анализаторите очaкват банката да постигне в края на финансовата година през март.

Резервите, обявени от ирландската банка, контрастират с активите на стойност милиарди евро, които някои европейски банки отписаха в резултат на кризата при високорисковите ипотечни кредити в САЩ.

"С изключение на отражението на тези фактори, очакванията ни за растеж на печалбата на акция за финансовата година до 31 март 2008 г. са в тон с предишната ни прогноза за висок едноцифрен резултат", посочи банката в търговско изявление.