Във Виена се открива вторият форум на банкерите от ОНД и Източна Европа, на който участниците ще обсъждат въпроси за развитието на финансовите пазари, ролята на банковия сектор в съвременните условия и перспективите за развитие на финансовите институции, съобщава РИА Новости.

Форумът се открива във виенския хотел „Гранд“ с приветствие на федералния канцлер на Австрия Алфред Гусенбауер.

Участие в двудневната среща ще вземат високопоставени представители на банкерските среди от Русия, ОНД, както и от СЦИЕ.

Както по-рано е заявил на пресконференция в Москва председателят на координационния съвет към Финансово-банковия съвет на ОНД Анатолий Казаков, форумът ще способства за утвърждаване на Русия като един от водещите играчи на финансовия пазар в СЦИЕ. Той е отбелязал, че 15% от стокообмена между страните от ОНД е в рубли.

Според Казаков „е необходимо да се създаде единна платежна система, да се увеличи броят на финансовите инструменти, за да може рублата да стане пълноценно платежно средство в страните от ОНД“.

От своя страна, президентът на Асоциацията на руските банки Гарегин Тосунян е заявил, че Русия може да предложи рублата като една възможност за валутни резерви на световните финансови пазари и на първо място за страните от руското обкръжение. Според него една финансово развита държава трябва да притежава и финансов център на световно ниво. Това призвание, според Тосунян, се пада на Москва, като в бъдеще в Русия могат да се появят и други финансови центрове.