Банките в САЩ, вече разклатени от кризата в ипотечното кредитиране, губят допълнително милиарди от неплатени сметки по кредитни карти, съобщи Асошиейтед прес.

Големите банки се съюзиха по необичаен начин с адвокатите на клиентите си, за да убедят правителството да им разреши да опростят големи части от дълговете, натрупани с кредитни карти. Това е обрат в политиката на банките, които от години лобират за по-строги правила, възпрепятстващи клиентите да заличат дълговете си по кредитни карти чрез обявяване на фалит.

Новата пилотна програма, която банките се надяват, че ще се превърне в постоянна, може да включи 50 000 души, затруднени да плащат натрупаните с кредитни карти дългове. Частта от дълга, която ще бъде опростена според финансовото състояние на длъжника, може да достигне най-много 40 на сто.

На фона на все по-суровата икономическа среда, банките и други ипотечни кредитори вече са съгласни да облекчат задълженията на изпадналите в затруднение собственици на жилища и да им помогнат да избегнат обявяването на ипотеката за просрочена.

Банките, издаващи кредитни карти, са стигнали до момента, когато, ако опростят част от задълженията, ще имат по-малки загуби, отколкото ако изцяло загубят клиентите си.

Източник: БТА