Най-големите чуждестранни банки, опериращи на пазарите на развиващите се страни в Централна и Източна Европа, се опитват да убедят техните правителства да създадат собствени пакети за стабилизиране на икономиката, вместо да се присъединяват към тези на западните страни, пише Forbes.

Освен това банковият сектор се стреми да убеди регулаторните органи, Европейската централна банка и Брюксел да координират мерките си за преодоляване на последствията от финансовата криза в този регион.

"Да се убедят европейските правителства в необходимостта от създаване на техни собствени програми за стабилизация на икономиката, е една от основните ни цели", заяви говорител на Raiffeisen Internationa.

"Много малко инициативи дойдоха от страна на развиващите се европейски страни, с изключение на Русия. Изглежда основното мнение е, че страните, в които са централните офиси на банките, ще разрешат проблемите" , коментира той.

Международните банки имат около 65% дял в Полша и почти 100% в Чехия. Тяхното присъствие в страните от бившия СССР е по-слабо.

Банките лобират също така за премахване на условието за поддържане на резерви в централните банки на страните, в които са представени, както и за предоставяне на подкрепа от страна на ЕЦБ за развиващите се европейски пазари.

Според източник на списанието, запознат с досието, зад тези искания са застанали шест големи западни банки-UniCredit; Intesa Sanpaolo; Raiffeisen International; Erste Group Bank, Societe Generale и KBC.

От тях UniCredit е най-голямата чуждестранна банка в Полша и България, Erste-в Румъния, Словакия и Чехия, KBC- в Унгария, Intesa- в Сърбия и Raiffeisen- в Русия и Украйна.