Антъни Дженкинс, бивш изпълнителен директор на Barclays, представи една страховита визия за бъдещето на големите банки.

В реч, изнесена в Лондон Дженкинс, заяви: „Рисковете се увеличават вследствие на предоставяне на заемни капитали към енергийните компании, които оперират в една силно регулирана и слабо печеливша среда - ситуация, която няма да е дълго толерирана от акционерите“.

Според Дженкинс, серия от технологични финансови стартъпи могат да разтърсят финансовата и банковата индустрия по начин, по който Uber разтърси таксиметровата индустрия. Това може да доведе до намаляване на клоновете на водещи банки с до 50%, като в същото време рентабилността в някои сектори да се свие с над 60%.

Прогнозите на Дженкинс определено би следвало да се приемат като сериозни, предвид на това, че идват от човек, който доскоро бе начело на една от най-големите британски финансови институции.

„Според мен, само няколко големи банки ще имат куража и решителността да спечелят в новата среда, която ще се появи“, смята още Дженкинс.

Какъв е проблемът? Новите финансови технологии, идващи от финансовите стартъпи, известни още като fintech.

Нова вълна от стартъпи, които могат да извършват банковата дейност по-евтино, по-бързо и по-добре от големите финансови институции, ще разтърсят коренно индустрии като кредитиране на дребно, разплащане и управление на активи.

Дженкинс не е единствен, който има подобни апокалиптични възгледи. Изследване сочи, че 27% от топ банкерите на водещите финансови институции определят технологичните финансови стартъпи като най-голяма заплаха пред сектора.

Това вече се случва с формиране на компании като Lending Club и Funding Circle (кредитиране на дребро), Square (разплащане), Nutmeg (управление на активи) и TransferWise (международни трансфери).