Фондовите борси и еврото реагираха с ръст днес на новината, че стрес тестовете на европейски банки са положителни.

Тестовете за издръжливост, които се прилагат на основните европейски банки, са засегнали 91 финансови институции, съобщи Комитетът на европейските органи за банков надзор, цитиран от Франс прес.

Миналата година на този вид тестове, които трябва да оценят дали банките имат достатъчно капитал да издържат на пазарен стрес, бяха подложени само 22 банки.

Според предварителните анализи, повечето банки ще преминат тестовете, а останалите ще трябва несъществено да увеличат капитала си.

В коментар след заседанието на УС на ЕЦБ президентът на банката Жан-Клод Трише посочи, че тестовете укрепват доверието във финансовите институции.

Комитетът потвърди днес, че резултатите ще бъдат публикувани на 23 юли, както по-рано бяха обявили Париж и Берлин.

Надзорните органи, натоварени с извършването на тестовете, решиха да обхванат поне 50 процента от банковия сектор на всяка държава, като делът е измерен по обем на активите. Всичките 91 банки, подложени на тест, представляват 65 процента от банковия сектор в ЕС.

Чрез тези тестове се проверява способността на банките да издържат на екстремни икономически и финансови условия, отбелязва АФП.

За обявяване на резултатите от тестовете настоя Испания, която се надява, че по този начин за заздрави доверието във финансовия си сектор.

Появиха се обаче спекулации, че оценката на банките е правена при по-розови сценарии. Според слуховете силно са пренебрегнати възможните загуби на банките от инвестициите им в гръцки и испански дългови книжа.

Източник: БТА