За четирите месеца на 2008 г. печалбата на банковата система достига 481 млн. лв., като резултатът е с 57.7% по-висок спрямо същия период на 2007 г.

В края на април общата сума на активите на банковата система възлиза на 61.3 млрд. лв. За един месец е отчетено нарастване с 3%, а в сравнение с април 2007 г. – с 38.2%.

През април кредитите и вземанията (включително финансов лизинг) се увеличават с 2.5%, а паричните средства и парични салда при централни банки – с 9.2%. Намаление е отчетено в портфейлите с ценни книжа, държани за търгуване; отчитани по справедлива стойност в печалбата или загубата; за продажба и до падеж. Петте най-големи кредитни институции запазват пазарния си дял (56.7% от активите на банковата система).

За една година брутните кредити и аванси се увеличават с 42.7% и достигат 50 млрд. лв. Месечният растеж на позицията с 2.5% е резултат от нарастването във всички сегменти на портфейла с изключение на вземанията от кредитни институции и централни правителства. През месеца кредитите на предприятия се увеличават с 3.8%, а експозициите на дребно – с 4.5%.

Качеството на кредитния портфейл на системата остава добро. През април специфичните провизии за загуба от обезценка нарастват с 2.7%, като най-голям растеж (4.3%) е налице в корпоративния сегмент.

Привлечените средства в банковата система, представляващи финансови пасиви, отчитани по амортизирана стойност; държани за търгуване и отчитани по справедлива стойност в печалбата или загубата, достигат 53.8 млрд. лв. През април те нарастват с 3.2%, а за една година – с 38%, като отчетените темпове са сходни с тези на активите.

През април основен източник на финансиране на банковия бизнес се явява растежът с 10.3% на средствата, привлечени от кредитни институции, предимно от нерезидентни банки. Депозитите от граждани и домакинства през месеца нарастват с 2.4% и запазват ролята си на основен източник на ресурс с дял в привлечените средства от 37.8% в края на април. Привлечените средства от резиденти представляват 74.8% от ресурса в банковата система, а тези от нерезиденти – 25.2%.

Балансовият агрегат общо капитал се увеличава с 1.9% в резултат от нарастването на дохода от текущата година. В рамките на една година е реализиран растеж на позицията с 45.8%.