Президентът на САЩ Барак Обама днес ще предложи големите щатски финансови компании да плащат такса, която да предпази загубата на до 117 млрд. долара на данъкоплатците около спасяването на банките, информира Reuters.

Обама, чиито действия идват на фона на нарастващото публично недоволство по отношение на мултимилионните бонуси раздавани от банките, докато обикновените американци страдат на фона на 10% безработица, се очаква да обяви плана по-късно днес.

Таксата ще възстанови загубите по програмата TARP, чиято стойност беше 700 млрд. долара.

Програмата TARP, заедно с огромните монетарни и фискални мерки за стимулиране на икономиката не можаха да се справят с най-тежката рецесия в страната от времето на Голямата депресия, която вдигна нивото на безработицата до 26-годишен връх.

Това обаче не попречи на добрите печалби на Уолстрийт, след като фондовите пазари нараснаха рязко през 2009 г.

Това помогна на много от банките да изплатят получените средства по TARP, което ги освободи от ограниченията на правителството по отношение на заплащането и им позволи да дадат големи бонуси.

Банките, които вече са върнали помощта си по TARP няма да избегнат таксата.

Администрацията на Обама очаква да събере 90 млрд. долара през първите 10 години и смята, че сумата в крайна сметка ще покрие всички загуби по TARP, въпреки че в момента те се изчисляват на 117 млрд. долара.