В изпълнение на дългосрочната стратегия за интеграция на националната платежна система в Европейската платежна инфраструктура, Банксервиз започва в началото на февруари нова платежна система за изпълнение на банкови преводи в евро - БИСЕРА7. Тя е изградена изцяло на принципите на единната европейска платежна зона - SEPA, съобщиха от компанията за Profit.bg.

Системата ще позволява на клиенти на банки да изпълняват банкови преводи с размер до 50 000 евро и то в рамките на същия работен ден, по аналог на текущата схема за изпълнение на левови преводи през БИСЕРА6.

В първия етап на развитието си, системата ще осигурява възможност за изпълнение на банкови преводи в евро само между банки на територията на страната. Включването на банките в системата ще се реализира поетапно и в зависимост от готовността на системите им.

Следващите етапи от развитието на системата, са насочени към осигуряване на възможност за изпълнение на презгранични преводи в евро при същите условия и сигурност. Тази цел ще се постигне чрез свързването на БИСЕРА7 с други системи за изпълнение на банкови преводи в различни европейски страни.

Такава свързаност в Европа вече набира скорост под егидата на Асоциацията на Европейските автоматизирани клирингови къщи (EACHA), в която Банксервиз е сред основателите, се посочва още в съобщението.