Френската финансова система "е една от най-сигурните в света", каза днес управителят на Banque de France Кристиян Ноайе, заявявайки, че френските вложители не са застрашени от финансовата криза.

"Френската финансова система е една от най-сигурните в света. Трябва да имаме пълно доверие в сигурността на френската банкова система", категорично заяви Ноайе по радио Ер Те Ел, цитиран от AFP.

"Европейските и френските банки не са претоварени с лоши активи, както стана с американските банки. В основите си те са стабилни, много добре капитализирани", каза още Ноайе, като припомни, че големите френски банкови групи са отчели 7 милиарда евро печалба през първото тримесечие на годината.

"Ние не сме изправени пред драма", заяви Ноайе, уверявайки аудиторията си, че "централните банки се справят" с финансовата криза, предаде БНР.

Не толкова оптимистични обаче бяха коментарите на хора от обкръжението на френския президент, според които независимо от добрата защита на френската банкова система, ситуацията се е променила."Банки в Германия, Белгия, Великобритания изпитват трудности и това ни кара да се чувстваме обсадени", коментира за AFP източник, пожелал анонимност.

Припомняме, че френският президент Никола Саркози събира тази сутрин от 10:30 местно време в Елисейския дворец ръководителите на основните банки и застрахователни компании във Франция, за да обсъди с тях ситуацията в страната в разгара на световната финансова криза. Тема на срещата е положението на финансовите институции, както и предоставянето на кредити на домакинствата и на фирмите, съобщиха от Елисейския дворец.