Българска банка за развитие (ББР) стартира нова програма, в рамките на която да бъдат предоставени кредити за 100 млн. лв. на българските малки и средни предприятия (МСП). Предвижда се програмата да бъде реализирана в партньорство с търговски банки при преференциални спрямо местния пазар условия – сума на отделния кредит до 2 млн. лв., срок до 5 години и лихвен процент до 7% годишно, съобщават от там.

„Новата инициатива на ББР е поредна стъпка в изпълнение на новата ни стратегия, наречена „Хоризонт 2014”. Основен фокус на тази стратегия са българските малки и средни предприятия, като стремежа ни е този бизнес сегмент да получи по-лесен и евтин достъп до банково финансиране”, каза главният изпълнителен директор на ББР Асен Ягодин.

Възможност да се възползват от кредити по тази програма ще имат всички български фирми, отговарящи на критериите на Закона за МСП, с изключение на опериращите в някои специфични сектори като хазарт, търговия с оръжие, спекулации с недвижими имоти. За фирмите са предвидени и по-благоприятни условия по отношение на дължимите по кредитите такси и комисиони.

Новата програма е поредната инициатива, предприемана от ББР в подкрепа на българските МСП. В изпълнение на новата си тригодишна стратегия ББР активизира рязко дейността си по отношение на този клиентски сегмент. Освен настоящата програма, през първото тримесечие на 2012г. банката планира да стартира и собствена кампания за кредитиране на МСП. В края на март предстои да приключи подготовката и на анонсираната в края на миналата година гаранционна схема по Програмата за развитие на селските райони, по която се очаква да бъдат подсигурени кредити за над 1 млрд. лв.