Българска банка за развитие (ББР) подписа споразумение с беларуската „Белагропромбанк" за издаване на гаранции по сделки за износ (потвърждаване на акредитиви) на български фирми за Беларус на обща стойност до 10 млн. евро. Целта на споразумението е да се стимулира експортът и да се подобри конкурентоспособността на българските фирми на беларуския пазар.

В програмата могат да участват всички български фирми, договорили износ на машини, съоръжения и технологии за преоборудване на беларуски компании от хранително-вкусовата промишленост. Фирмите-износители ще могат да договарят отсрочено плащане по доставките до 2 години и да кандидатстват пред ББР за сконтиране на вземанията им, формирани на база реализирания износ.

Споразумението дава възможност износителите да получават средствата си веднага, а не след уговорения в експортния договор срок за плащане. Рискът, който ББР поема при потвърждаването на акредитивите ще бъде застрахован от Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ).

Към края на юни 2009 г. българските фирми имат 15% пазарен дял при доставките на оборудване за хранително-вкусовата промишленост в Беларус. Основни конкуренти на нашите компании в сектора са фирми от Италия, Франция, Германия, Австрия, Дания, Русия, Китай и др.

Към края на юни т. г. стокообменът между България и Беларус възлиза на 27 млн. долара. За 2009 г. износът на България за Беларус е намалял с 18%. По данни за 2008 г. стокообменът между двете страни е бил на стойност над 101 млн. долара, като положителното търговско салдо е 48 млн. долара.