Най-голямата белгийска банка и застрахователна компания по пазарна стойност - KBC Group NV, отчете първи отрицателен резултат от създаването си през 1998 г. заради загуби, свързани с гарантирани дългови облигации (CDO), пише Bloomberg.

Нетната загуба на банката за третото тримесечие възлиза на 906 млн. евро, или 2.65 евро на акция, в сравнение с нетна печалба от 639 млн. евро, или 1.84 евро печалба на акция, година по-рано.

Осреднената прогноза на седем анализатори, интервюирани от Bloomberg News, беше за загуба в размер на 910 млн. евро.

KBC беше последната голяма белгийска банка, обърнала се за помощ към правителството, след като понижението на рейтинга на дълговите книжа на банката от страна на Moody's Investors Service доведе до намаления на стойността на активи в размер на 1.6 млрд. евро по портфейла й с гарантирани дългови облигации.

KBC набра 3.5 млрд. евро от белгийското правителство на 27 октомври чрез продажбата на ценни книжа без правo на глас, които гарантират годишна лихва от най-малко 8.5%. Банката също така отмени изплащането на дивидент за 2008 г., за да омекоти последиците от кредитните загуби и намаленията на стойността на други инвестиции.

Не сме си и представяли, че финансовата криза ще продължи толкова дълго и ще се задълбочи толкова много, заяви главният изпълнителен директор на KBC Андре Берген.

В контекста на влошаващите се икономически условия се очаква загубите, свързани с кредитирането, да продължат да нарастват в следващите тримесечия, според Берген.