Бест Кредит: Теглете кредити, базирани на Euribor

1372
Бест Кредит: Теглете кредити, базирани на Euribor

Хората, които са избрали имот за покупка, нямат причина да се отказват от ипотечен кредит заради покачването на лихвите в последните месеци. Добре е обаче да се уверят предварително, че изчисляването на лихвата става на базата на публични индекси, каквито са Юрибор (EURIBOR) или Софибор (SOFIBOR), например. Това заяви Пламен Пейчев, управител на кредитния консултант Бест Кредит България.

Банките у нас формират лихвите по кредитите си на база Основен лихвен процент (ОЛП) на банката + надбавка от 2% - 3%. Повечето кредитори обвързват ОЛП с пазарния индекс Юрибор затова кредитополучателите могат да са спокойни за нивата на лихвата. При спад на стойността на индекса надолу лихвите на сегашните кредити също ще се понижат. Това би могло да се очаква, след като фалитите на американски и западноевропейски банки спрат и международните финансови пазари започнат да се стабилизират.

В момента от Бест Кредит България наблюдават две противоположни тенденции на кредитния пазар у нас. Някои кредитори стават по-предпазливи при отпускане на финансиране. Те са по-взискателни към кредитополучателите и намаляват процента на отпуснатите средства спрямо стойността на обезпечението.

Това обаче не значи, че са спрели кредитирането, поясняват от Бест Кредит. Втората тенденция е обратната – увеличаване на процента на финансиране. Тя се наблюдава при кредитори, които до скоро са били доста консервативни и са кредитирали до 80% от стойността на купувания имот, а от скоро дават до 90% от стойността на сделката. По този начин те се опитват да спечелят по-голям пазарен дял, за сметка на банките, които са станали по-консервативни сега.

Бест Кредит България ЕООД е компания, занимаваща се с кредитни консултации за жилищни, бизнес и потребителски кредити. Дружеството е учредител на Асоциацията на кредитните консултанти в България - АККБ. Работи в партнъорство с 16 кредитора и има офиси в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Хасково. Бест Кредит България предлага консултантски услуги от 2006 г. и е собственост на консултантската компания Еуро Кредит ООД.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg