Централните банкери в Източна Европа, които започнаха да призовават за по-високи лихвени проценти, вероятно няма да убедят колегите си за това до следващата година, тъй като световното икономическо възстановяване забуксува, а инфлацията остава под контрол, пише Bloomberg.

Съветът по монетарна политика на полската централна банка, който се среща през тази седмица, няма да вдига лихвите преди 2011 г., според шест от деветте икономисти участвали в проучване на Bloomberg News. Осем от участниците в проучването смятат, че колегите им в унгарската централна банка, които се събират днес, няма да предприемат нищо през тази година, а всичките девет участници в проучването са съгласни, че чешката централна банка няма да прави промени през 2010 г.

"Те се водят по икономиката на старата школа, според която ако държиш лихвите ниски, създаваш балони," казва Ларс Кристенсен, старши анализатор в Danske Bank в Копенхаген. "Но ние не навлизаме в бум, а все още сме в икономически спад."

Централните банкери в Източна Европа търсят признаци за това кога да вдигнат рекордно ниските си лихвени проценти, докато техните икономики излизат от най-големите си рецесии от края на комунизма. И докато тези, които предпочитат увеличение на лихвите в крайна сметка ще успеят, слабият световен икономически растеж, липсата на инфлационен натиск и ниските лихви при големите икономики забавят първата стъпка.

Решението на Централната банка на Чехия да остави основната си лихва без промяна на ниво от 0.75% беше взето с 6-1 гласа на 23 септември. Плановете на правителството за "фискална консолидация" ще държат инфлацията под контрол, според управителя на банката Мирослав Сингер.

Унгария днес вероятно ще остави основната си лихва без промяна на ниво от 5.25%, а Полша ще запази своята лихва на 3.5% когато трябва да вземе решение на 28-29, според деветимата икономисти.

Реториката на някои от банкерите по този въпрос обаче се засилва в последните седмици.

Изказвайки опасението си по отношение на ценовите балони, Ева Замразилова от чешката централна банка заявява пред Lidove Noviny в петък, че увеличението на лихвения процент трябва да бъде обсъдено "възможно най-скоро." Адам Глапински от полската централна банка пък призовава за "значително" увеличение на лихвата, според информационната агенция PAP.

Централните банки на Полша и Унгария през август за първи път от 2008 г. са обмисляли увеличение на лихвите, според протоколите от последните им срещи.

Чешката банка ще вдигне два пъти основната си лихва до 1.5% до края на 2011 г., според прогнозата. Основната лихва на Унгария ще нарасне до 5.75%, докатов Полша увеличението ще е до 4.25%.

Повечето участници в проучването залагат, че Полша, която беше единствената европейска страна, избегнала рецесията през миналата година, ще бъде и първата в региона, която ще вдигне лихвата си.

Предпоставките в тази насока се увеличиха, след като полската икономика нарасна с 3.5% през второто тримесечие - по-бързо от предварително очакваното. Ръстът в другите страни е по-малък като чешката икономика е нараснала с 2.4%, а унгарската с 1% през второто тримесечие.

Инфлацията в Полша, Унгария и Чехия ще остане в рамките на заложените от централните банки в тези страни таргети до 2012 г., според проучвания на Bloomberg.

Инвеститорското доверие в Източна Европа намалява през септември, след като износителите очакват икономическо забавяне в световен план, според проучване на центъра ZEW, публикувано на 16 септември.

Инвеститорите на паричните пазари намалиха залозите си в полза на увеличение на лихвените проценти в Полша и Унгария през тази година.