Близо 17% от българите имат намерение да изтеглят кредит

722
Близо 17% от българите имат намерение да изтеглят кредит

Българите демонстрират желание да ползват кредити, въпреки кризата - 16.5% от градското население възнамерява да изтегли кредит през настоящата година.

68.9% от хората, които споделят, че имат намерение да изтеглят кредит през 2010 г. заявяват, че биха взели потребителски заем, 6.8% биха ползвали кредитна карта, а 12% от респондентите биха изтеглили ипотечен кредит.

Що се отнася до конкретното предназначение на кредита, най-голямата част от изследваните ще ползват средствата за ремонт на жилището.

Сред факторите за избор на банка, от която да изтеглят кредит, хората определят като най-важен размерът на лихвата, следват възможността за предсрочно погасяване без такси, прозрачността и яснотата на условията, опростената и бърза процедура при кандидатстване за кредит, както и предлагането на фиксирана лихва за определен период.

Основните източници на информация за кредити, които се ползват и с най-високо доверие, са консултантите в самата банка, както и съвети и споделяне на опит от приятели и познати.

Данните са от проучване на Агенция Прагматика, осъществено по поръчка на Райфайзенбанк. Изследването е проведено през февруари 2010г. сред населението между 23 и 60 г. в София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg