Най-голямата щатска банка Bank of America Corp (BofA) набра 19.3 млрд. долара от продажбата на ценни книжа на цена от 15 долара за брой. Това беше и най-голямата продажба на ценни книжа от страна на щатска публична компания поне от 2000 г. насам.

Банката, която планира да изплати обратно 45 млрд. долара на правителството, продаде 1.286 млрд. ценни книжа състоящи се от една депозитарна разписка и един варант. Всяка ценна книга може да се конвертира в една обикновена акция.

Bank of America планира да използва набраните средства, за да се освободи от ограниченията на правителството наложени след приемането на помощни средства по TARP.

Банките, брокерските къщи и застрахователите набраха 1.5 трлн. долара, за да стабилизират капитала си след като най-голямата финансова криза от Голямата депресия насам доведе до повече от 1.7 трлн. долара отписвания на активи и загуби в световен мащаб.

През май Bank of America набра 13.5 млрд. долара след издаването на 1.25 млрд. обикновени акции на цена от 10.77 долара за брой.

Връщането на средствата на правителството може да улесни процедурата по намирането на заместник на главния изпълнителен директор на Bank of America Кенет Люис, който напуска на 31 декември. Неговият наследник ще получи най-голяма банка по активи и депозити в САЩ.

Акциите на Bank of America вчера поскъпнаха с 11 цента до 15.76 долара за брой, след като преди това цената им се повиши с почти 7%.

Банката планира да върне държавните средства като използва 26.2 млрд. долара кеш и набраните средства от продажбата на акции.