Облагането с данъци на бонусите на банковите шефове трябва да бъде приоритет - това заявяват британският премиер Гордън Браун и френският президент Никола Саркози в общ призив за глобална реформа на финансовите пазари. Двамата лидери отправиха този призив в писмо до престижното издание "Уол Стрийт Джърнъл" часове преди срещата на върха на европейските лидери в Брюксел.

Хората желаят една оздравяла от кризата банкова система, която да поставя техните нужди на първо място. Напълно неприемливо за данъкоплатците е да покриват загубите от провалите на банките, а същевременно да не получават никакви облаги от техните успехи - заявяват в писмото си Гордън Браун и Никола Саркози.

Има спешна нужда от ново споразумение между световните банки и обществото, което те обслужват - смятат двамата лидери и признават, че икономиката вече не бива да се разглежда като национална, а като глобална, затова и финансовите стандарти трябва да бъдат глобални.

И докато различните предложения за реформи в сектора заслужават обстойно обсъждане, то облагането на бонусите на банкерите трябва да бъде разглеждано като основен приоритет - заявяват Браун и Саркози. Техният призив беше предшестван от предложението на британския финансов министър Алистър Дарлинг, представяйки новия бюджет на Великобритания в парламента, бонусите на банкерите, надхвърлящи 25 000 лири стерлинги, да бъдат облагани с данък от 50 на сто.

Той ще бъде плащан от банките, а не от получателите на бонусите и целта му е да обезкуражи финансовите институции в плащането на прекомерни суми на техните ръководители.