Британското коалиционно правителство обмисля въвеждането на данъци за банки, вероятно на стойност около 8 милиарда лири, според публикация в Independent.

Вестникът, цитирайки източници и официални представители пише, че мерките могат да бъдат въведени едностранно в първия бюджет на коалицията консерватори-либералдемократи на 22 юни като част от плановете им за обуздаване на рекордния бюджетен дефицит.

Групата Г20 ще обсъди предложения за данъци за банките идния месец, но консерваторите заявиха, че могат да имат готовност да направят това самостоятелно.

Консервативният финансов министър Джордж Осбърн в понеделник ще оповести как правителството ще направи 6 милиарда спестявания тази година като сигнал за това, което предстои да намали заемите и да успокои загрижените във връзка с дълговете финансови пазари.

Очаква се тогана Осбърн да очертае мащаба на следващите съкращения, необходими в първия му бюджет, преди детайлизиран преглед на разходите по-късно през годината. Увеличението на данъците като вероятно нарастване на ДДС, също са очаквани в бюджета.

The Sunday Telegraph пише, че речта на кралицата, която ще очертае законодателната програма на новото правителство идната сидмица ще постави намаляването на дефицита и икономическият растеж на първо място в списъка с политическите му цели.

В проект на речта, с който изданието разполага, коалицията също заявява, че ще търси решение от типа две държави за разрешаване на израелско-палестинския конфликт, по-близки връзки с Пакистан и Индия и продължителна стабилност в Афганистан. Текстът също така потвърждава предизборното обещание на консерваторите парламентът и обществото да имат своя глас при бъдещи трансфери на власт към Евросъюза.