Goldman Sachs изненада много хора на Уолстрийт миналата седмица като обяви, че ще изплати на главния си изпълнителен директор Лойд Бленкфайн 9 млн. долара бонус за 2009 г., което беше доста по-малко от предварително очакваното. Целият бонус ще бъде в акции.

След седмици на спекулации по отношение на това какво ще получи ръководителят на водещата инвестиционна банка на Уолстрийт, компанията разкри в документ, че Лойд Бленкфайн ще получи 58 381 на Goldman Sachs.

По цената на затваряне от петък (154.16 долара за акция) това би означавало, че Бленкфайн получава около 9 млн. долара. Той няма да има право да продава акции няколко години.

Бленкфайн също така няма да получи никакви средства в брой от годишния си бонус. През декември от банката обявиха, че 30 членове на управленската комисия на банката са отказали да получат бонуси в брой.

Бонусът на Бленкфайн също е голямо отстъпление в сравнение с близо 68-те млн. долара получени от него под формата на акции, опции и кеш през 2007 г. През 2008 г. той се отказа от бонус.

От Goldman Sachs също така разкриват, че са изплатили подобни бонуси и на някои от другите си висши ръководители. Дейвид Винияр, главен финансов директор и Гари Кон, главен оперативен директор, също са получили по 9 млн. долара в акции.

Миналата седмица стана ясно, че JPMorgan Chase ще заплати 16 млн. долара бонус на главния си изпълнителен директор Джейми Даймън. Цялата сума е под формата на акции и облигации.