Citigroup Inc планира да върне парите получени по програмата TARP като набере средства от продажбата на акции, която може да бъде обявен още днес и да бъде на стойност 20 млрд. долара, информира Reuters, позовавайки се на репортаж на CNBC.

Вчера председателят на банката Дик Парсънс обяви, че Citigroup води преговори с регулаторните органи за изплащането на средствата получени по програмата TARP.

Банката възнамерява да върне част от средствата, за да избегне ограниченията в заплащането на служителите си за 2009 г.

Bank of America Corp продаде акции за 19.3 млрд. долара миналата седмица и днес обяви, че е приключила с изплащането на 45 млрд. долара на правителството. През юни основни банки като Goldman Sachs Group Inc, JPMorgan Chase & Co и Morgan Stanley върнаха държавните средства получени по TARP.

В понеделник Reuters информира, че Citigroup и правителството на САЩ имат разногласия по отношение на това колко средства трябва да набере банката за да върне парите на данъкоплатците, според хора близки до финансовата институция. Същите хора твърдяха, че преговорите могат да продължат седмици или месеци.

Citigroup получи на два пъти общо 45 млрд. долара по TARP през миналата година. През тази година правителството се съгласи да конвертира 25 млрд. долара от тези средства в обикновени акции на Citigroup.

Вчера запознати източници съобщиха, че банка има голямо желание да върне средствата получени по TARP възможно най-скоро и има намерение да организира мултумилиардно предлагане на акции.

Анализатори обаче смятат, че това ще бъде трудно отчасти поради делъл на правителството в банката, който е на стойност 30 млрд. долара.

Излизането на Citigroup от TARP ще позволи на банката да избегне правилата налагани от страна на правителството по отношение на заплащането на служителите й.

Вчера акциите на Citi се обезцениха с 5 цента до 3.86 долара за брой на Нюйоркската фондова борса.