Швейцарската Credit Suisse Group най-вероятно ще отчете през това тримесечие първата си загуба от 2003 насам, след отписвания на активи под формата на дългови ценни книжа, които умишлено са били надценени от дилъри на банката.

Отписванията, в размер на 2.65 млрд. долара, са през цялото четвърто тримесечие и през първите три месеца на 2008, съобщава днес базираната в Цюрих банка в електронно писмо. Нетната печалба на банката ще бъде намалена със 789 млн. швейцарски франка (788 млн. долара) до 540 млн. франка за четвъртото тримесечие на 2007 и до 7.76 млрд. франка за цялата 2007.

Вътрешно разследване разкрива, че грешките при ценообразуването, които са направени от малка група дилъри, са били умишлени и отговорните служители са били уволнени или временно отстранени от работа. Швейцарската банка не разкрива имената на дилърите, които са отговорни за надценката на облигации, базирани на вискорискови ипотечни заеми (CDO). Credit Suisse заявява, че отговорностите по отношение на търговията с CDO са били преразпределени и че са взети мерки за подобряване на контрола за предотвратяването на подобни инциденти.

Банката заявява, че е работила на печалба до края на Февруари, но най-вероятно ще отчете загуба за тримесечието поради “трудните пазарни условия през март”. Най-големите финансови компании в света са освободили повече от 30 000 служители през последните седем месеца и са обявили най-малко 195 млрд. долара отписвания и загуби.

Съобщението за отписвания в резултат на надценяване на ценни книжа дойде изненадващо миналия месец, само седмица след като банката беше обявила, че системите й за управление на риска са й помогнали да избегне най-лошото от срива на пазара на високорискови ипотеки в САЩ през 2007.