Белгийско-френската финансова компания Dexia SA ще закрие около 900 работни места тази година, за да намали разходите си, след като отчете 2.3 млрд. долара загуба за четвъртото тримесечие, информира Bloomberg.

Съкращенията, които съставляват по-малко от 3% общия брой на служителите, ще помогнат на компанията да спести 200 млн. евро през 2009 г.

Dexia, която получи 6.4 млрд. евро помощни средства от Франция, Белгия и Люксембург през миналия септември, за да избегне фалит, е между най-лошо засегнатите европейски банки след банкрута на Lehman Brothers Holdings Inc.

Главният изпълнителен директор на финансовата група Пиер Мариани се съгласи през ноември да продаде нерентабилното щатско подразделение за застраховане на облигации на Assured Guaranty Ltd. за 722 млн. долара и обеща да намали разходите с 15% през следващите три години.

Dexia няма да изплаща дивиденти на акционерите, нито пък бонуси на ръководителите си за 2008 г., след като отчете 3 млрд. евро загуба за цялата година.

Подразделението за застраховане на облигации Financial Security Assurance Inc.(FSA) допринася с 1.7 млрд. евро за загубата на банката за четвъртото тримесечие. В добавка Dexia е имала 1.2 млрд. евро провизии и намаления на стойността на активи, свързани с финансовата криза.

Банката планира да финализира продажбата на застрахователя на облигации в началото на второто тримесечие.

Dexia се съгласи да продаде застрахования портфейл на FSA на стойност 425 млрд. долара, включително ценни книжа, обезпечени с активи на стойност 110 млрд. долара, на Assured Guaranty.

Dexia също така ще покрие загуби в размер на около 4.5 млрд. долара по портфейла от финансови продукти на FSA на стойност 16.5 млрд. долара, който включва и ценни книжа, обезпечени с високорискови ипотечни заеми.

Портфейлът на FSA от финансови продукти не е включен в сделката с Assured Guaranty. Dexia ще отчете подробни резултати за цялата 2008 г. на 26 февруари.