Повече от два пъти е намаляло банковото кредитиране през декември 2008 година. Това съобщи днес в Габрово заместник-председателят на парламентарната икономическа комисия Петър Кънев.

По думите му официалните данни са били съобщени вчера. Според тях през декември 2008-ма банките са отпуснали кредити в размер на 1,180 милиарда лева.

Средният месечен размер на отпусканите доскоро кредити е бил между 2 и 2,4 милиарда лева, а декември е най-силният месец в областта на кредитирането, информира Кънев. Той съобщи, че през октомври отпуснатите банкови кредити са били между 200 и 400 милиона лева.

Според икономиста в България кризата не е почувствана с цялата й тежест, като се изключат секторите "услуги на ишлеме", "строителство" и "добивна промишленост".

По думите на Кънев от кризата има и ползи. Според него това е прочистването на браншовете, в които по пазарните закони най-слабите и непрофесионалистите ще си отидат. Работодателите ще си наемат по-качествени работници, а огромното презастрояване на цели региони ще спре.