Тежки преговори предстоят между вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и банките. Той ще потърси съдействие от тях за намаляване на разходите за бизнеса и за борбата със сивата икономика.

На среща през следващата седмица с представители на Асоциацията на банките в България Дянков ще постави въпроса за твърде високите такси, които те събират за преводи към бюджета.

Сега таксите за плащания към хазната стигат до 4-6 лв. Което е сериозна сума за плащане например на здравна вноска от 16.80 лв.

Втората тема, която Дянков ще обсъди с шефовете на банките, са подготвените промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Според тях при поискване от данъчните банките ще трябва да дават информация от кредитните досиета.

Често фирми, които пред данъчните обявяват загуби и ниски обороти, обслужват без проблеми големи банкови кредити. Третата тема, която ще постави Дянков, е блокирането на сметките на длъжници към хазната.

От Националната агенция за приходи настояват банките да блокират сметките и при изпращане на електронно искане, подписано с електронен подпис. Някои банки обаче все още искат хартиено заявление.

На редовно заседание днес Управителният съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) ще обсъди исканията на финансовото ведомство.

В банковата асоциация още не е ставало дума за предложенията на финансовия министър, защото не сме се събирали, каза Виолина Маринова, шеф на Банка ДСК и председател на асоциацията.

Според нея не може да се прогнозира предварително кои от исканите мерки ще бъдат приети и кои не.

Трябва всичко много внимателно да се обсъди, коментира Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка (И Еф Джи Юробанк) и зам.-председател на асоциацията.

Източник: в. Стандарт