Европйците толкова активно са ползвали кредити преди кризата, че повече от година не са в състояние да изчистят отношенията си с банките, се казва в изследване на Janus Capital Group. Най-разточителни са били испанците, а най-пресметливи- германците.

Навикът да се живее на кредит е изиграл лоша шега на гражданите на големите европейски страни, показва анкета на 6 000 души във Великобритания, Франция, Германия и др.

46% от европейците са теглили кредити за покупка на автомобил, покриване на потребителски нужди, а също така редовно са пазарували с кредитни карти.

Една трета плащат ипотеки.

Същевременно анкетата на Janus Capital показва, че повечето кредитополучатели са надценили финансовите си възможности по обслужване на дълговете си. 30% от респондентите са отговорили, че дълговете им са по-големи от доходите им. Всеки четвърти среща затруднения при изплащане на ипотека.

С най-малко заеми са вземали холандците. Едва 14% от населението на страната е обвързано с кредити, а 60% спестяват редовно.

Италианците са на другия полюс, като 37% имат високи дългове, а едва 25% редовно внасят пари в депозитите си.

Пример за златна среда се оказват германците. Само 20% са силно задлъжнели, като 16% от тях вероятно ще имат проблеми с изплащане на кредити. Въпреки това в най-голямата европейска икономика се очаква ръст на задлъжнялостта.

Данните потвърждават по-ранен доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), според които през 2010 г. задлъжнялостта по кредити в Европа и САЩ ще продължи да расте.