След няколко години на значителен растеж на банковите пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), тяхното развитие се връща към по-умерени и устойчиви нива, сочи последното издание на годишното Изследване на банковия сектор в Централна и Източна Европа, изготвено от анализаторите на Райфайзен Централбанк Австрия АГ и Райфайзен Центробанк АГ.

Изследването обхваща в дълбочина 16-те най-важни банкови пазара в региона. За по-добро сравнение, регионът Централна и Източна Европа е разделен на подрегионите Централна Европа, Югоизточна Европа и Общността на независимите държави (ОНД), съобщиха от Райфайзен за Profit.bg.

През 2007 г. активите на банките (преизчислени в евро) в ЦИЕ нараснаха с 31% спрямо 2006 г., като това е най-големият растеж, отбелязван до този момент. Общите банкови активи се увеличиха с 333 млрд. евро, до 1.417 млрд. евро, което е със 100 млрд. евро повече от 2006 г. (233 млрд. евро).

Общите активи на банките отбелязват ръст от 20% на годишна база през първата половина на 2008 г. За периода 2008-2013 г. анализаторите на Райфайзен очакват годишен ръст от 15%, в сравнение с 26% за периода 2003-2008 г.

През 2007 г. кредитите (преизчислени в евро) също отбелязват рекорден ръст от 42% на годишна база, като за това допринася средата на бързоразвиващите се местни икономики.
Ръстът на кредитирането в Югоизточна Европа и ОНД продължи да изпреварва този в Централна Европа, като през 2007 г. в Югоизточна Европа кредитите достигнаха близо 48% от БВП, надхвърляйки нивата на централноевропейските страни (45.7% от БВП), докато страните от ОНД достигнаха нивото от 40%, съобщават от РЦБ.

Ръстът на банковите активи и на кредитите, като цяло, е много висок през 2007 г., като не се поддава на влиянието на ипотечната криза в Съединените щати по линия на достъпността и цената на външното финансиране.

Все пак влиянието на кризата върху други сектори на финансовите пазари и глобалната икономика, както и нейната продължителност, оставят следи върху развитието на банковия сектор в Централна и Източна Европа през първата половина на 2008 г.

Глобалната финансова криза води до продължителни трудности при осигуряване на финансиране чрез финансовите пазари. Поради тази причина депозитите става все по-важни за банките в региона и се превръщат в предимство за тези от тях, които имат солидна клиентска база, се казва в изследването.

Въпреки че ръстът на депозитите изостава спрямо ръста на кредитите, депозитите отбелязват увеличение като процент от БВП във всички централно- и източноевропейски страни. В Югоизточна Европа депозитите запазват устойчив растеж, в сравнение с предходни години, като през 2007 г. достигат до 48% от БВП, което е два пъти повече от нивата през 2000 г.

Подобрената регулация и навлизането на чуждестранни банки също оказва положително влияние върху ръста на депозитите в страните от ОНД, където банките разчитат предимно на външни финансови ресурси, чийто поток намаля вследствие на глобалната финансова криза. Поради тази причина по-голямата част от банките в ОНД трябваше да разчитат на депозити, за да финансират силното структурно търсене на кредити. Към края на 2007 г. депозитите в страните от ОНД възлизат на близо 25% от БВП.

Съотношението кредити/депозити, което достига близо 104% в Югоизточна Европа и около 100% в Централна Европа, показва тенденция на намаление на тежестта на депозитите в тези два региона, като в същото време се отчитат значителни различия в отделните страни. Например, в Югоизточна Европа показателят варира от 46% в Албания до 115% в Румъния. В страните от ОНД ситуацията е различна, тъй като обемът на депозитите далеч не покрива кредитите.

Силната зависимост от финансиране на кредитната експанзия в ОНД се превърна в проблем, в резултат на глобалната ликвидна криза. Финансирането на продължаващото търсене на кредити се превърна в едно от основните предизвикателства, дори за страни, чието съотношение между кредитите и депозитите е балансирано.

Анализаторите на Райфайзен прогнозират, че обемът на кредитите ще нарасне с 1.25 млрд. евро за периода 2008-2013 г., докато депозитите през същия период ще се увеличат само с около 950 млрд. евро.

Това ще доведе до разлика от 300 млрд. евро, повечето от тях в страните от ОНД, които трябва да бъдат осигурени от други източници. В допълнение на това, отпуснатите заеми през последните години бяха осигурени от краткосрочно финансиране, чието рефинансиране ще бъде още едно предизвикателство за бъдеща експанзия.

Сред петте най-големи международни банки по отношение на активите, Райфайзен успя да вземе преднина пред Ерсте Банк и зае втората позиция, главно в резултат на големите й експозиции в страните от ОНД. Двете австрийски банкови групи (с пазарен дял от 4.6% от активите в ЦИЕ) успяха да намалят разликата с водещата Уникредит, чийто пазарен дял в региона възлиза на 6.4%, съобщават от РЦБ.

Мрежата от банкови офиси в Централна и Източна Европа се увеличи значително през 2007 г. Например, четирите най-големи западни банки имат 9 193 офиса през 2006 г. и 10 577 през 2007 г. (увеличение от 15%).