Международната рейтингова агенция Fitch понижи рейтинга на пет големи европейски банки във връзка със ситуацията на финансовите пазари и снижаването на икономическия ръст в страните от еврозоната заради дълговата криза.

Банките с понижен рейтинг са френските Credit Mutuel и Credit Agricole, датската Danske Bank, финландската OP-Pohjola Group и холандската Rabobank, информира БГНЕС.

"Понижаването на рейтинга на Danske Bank и Credit Agricole е пряко свързанос тяхната зависимост от ситуацията в европейските страни, ударени от дълговата криза.

Кризата в еврозоната оказва негативно влияние и върху други банки и поради тази причина понижихме техния рейтинг", аргументира се с решението си Fitch.

По мнението на анализатори на агенцията, дълговата криза в езрозоната освен всичко останало възпрепятства ефективното функциониране на капитала, в това число междубанковите операции, и води до снижаване на икономическата активност.

"Според нашите прогнози настоящата криза ще продължи още известно време, като агенцията обаче не разглежда вариант при който еврозоната да се разпадне".