Международната рейтингова агенция Fitch Ratings предприе мерки и спрямо българските подразделения на гръцките банки National Bank of Greece (NBG) и EFG Eurobank Ergasias (Eurobank), чиито рейтинги бяха намалени.

Рейтинговата агенция понижава дългосрочния рейтинг (Issuer default rating, IDR) на Обединена българска банка (ОББ) от 'BBB+' на BBB' със стабилна перспектива. Краткосрочният IDR рейтинг на банката е намален от 'F2' на 'F3', докато индивидуалният й рейтинг е потвърден на 'D'. Рейтингът за подкрепа също е потвърден на '2'.

Стабилната перспектива по дългосрочния IDR рейтинг отразява тази на банката майка.

Дългосрочният IDR рейтинг на Юробанк И Еф Джи България (Пощенска банка) също е понижен от 'BBB+' на 'BBB' със отрицателна перспектива. Краткосрочният рейтинг е намален от 'F2' на 'F3', а индивидуалният рейтинг и рейтингът за подкрепа са потвърдени на 'D' и '2', респективно.

Отрицателната перспектива по дългосрочния IDR рейтинг отразява тази на банката майка.

Fitch също така ревизира рейтингите и на още няколко подразделения на двете банки в други страни.

Намесата на рейтинговата агенция отразява понижението на дългосрочните IDR рейтинги на големите гръцки банки от 'A-' на 'BBB+' на 8 декември.

Склонността гръцките банки да подкрепят техните международни банкови подразделения остава непроменена, но способността им да го правят е по-малка, според рейтинговата агенция.