Главният изпълнителен директор на Societe Generale Фредерик Удеа опроверга слуховете, че втората най-голяма френска банка има проблеми и обвини понижаването на рейтинга на САЩ за спекулациите, че Франция също може да загуби своя ААА рейтинг, информира CNBC.

"Намирам за малко изненадващо това, че само защото рейтингът на една страна е понижен с една степен, в крайна сметка и други трябва да последват," казва Удеа. "Това е странен начин да се разсъждава за икономическата ситуация."

Акциите на Societe Generale вчера поевтиняха, въпреки че банката отрече слуховете, че експозицията й към други европейски страни заплашва финансовата й стабилност. Вчера световните пазари също записаха понижения на фона на опасенията за банките по света, което доведе и до огромни разпродажби на Уолстрийт.

Удеа заявява, че рейтинговите агенции са потвърдили рейтинга на Франция и докато страната продължава да "разполага с икономика, която е балансирана, а правителството иска да намали бюджетния дефицит," няма причина за промяна в рейтинга.

"Ние сме в добри ръце," казва Удеа по повод управлението на президента Никола Саркози.

Удеа също така заявява, че Societe Generale има "ограничена експозиция" към банките в Испания и Италия и е на път да задели достатъчно капитал, за да покрие изискванията от Базел III до края на 2013 г.

Удеа отказва да коментира "глупави и необосновани слухове" по отношение на най-големия акционер на банката Groupama за това дали застрахователната компания има нужда от набирането на свежи средства, което от своя страна би се отразило на платежоспособността на банката.

Удеа казва също така, че е помолил френските власти да разследват откъде идват този и други слухове са се появили.