Правителството ще предложи гарантираният влог на гражданите да стане 50 000 евро. Нито една банка до момента не е изпитвала затруднения и няма да бъде допусната истерия. Това заяви премиерът Сергей Станишев на извънредна пресконференция в Министерски съвет днес.

"Правителството следи изключително внимателно процесите в света от 1 г. Системни рискове на български банки няма. Затова има причини, които не са произволни или случайни", заяви премиерът. Той допълни, че това е резултат от политиката на правителството и банковата система.

Миналата година БНБ повиши изискванията към банките. Депозитите са най-гарантирани в Европа, допълни българският премиер. Сега анализът на БНБ и Министерството на финансите не налага никакви специални мерки, бе категоричен той.

Станишев заяви, че гражданите могат да бъдат спокойни за техните спестявания. България и БНБ застават изцяло зад решенията на министрите на финансите на ЕС, които още повече намаляват рисковете за депозитите в България, бе категоричен премиерът.

Очаквам растеж от над 5% за 2009 г., заяви Станишев в отговор на въпрос дали не се очаква забавяне на развитието на българската икономика през следващата година.

Няма основания да се смята, че икономическият растеж в България ще се срине. Може да има забавяне. Ние сме зависими косвено и от партньорите, заяви още премиерът.

Той допълни, че има много възможни мерки, но, според правителството, те не са необходими. 99% от депозитите са защитени от сегашното ниво от 20 000 евро, но ще ги качим, не е проблем за държавата. Хората трябва да бъдат спокойни, допълни Сергей Станишев.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС